Son dönemlerde gündemde yoğun biçimde yer tutan “çocuklara karşı işlenen şiddet ve istismar suçları”na yönelik Psikolog Enes Tarık Sevindik, gözlemleri doğrultusundaki düşüncelerini TV Nota okurları için paylaştı.
Sevindik; ebeveyn-çocuk iletişimi, çocuklara kendilerini savunabilmeleri için öğretilmesi gerekenler, şiddet veya cinsel istismara maruz kalan çocuklarda oluşabilecek davranış bozuklukları gibi konularda açıklamalar yaptı.
ÇOCUKLARA KARŞI UYGULANAN SUÇLARDA ARTIŞIN NEDENLERİ
Psikolog Sevindik, çocuklara yönelik dünyada ve Türkiye’de sıkça eyleme geçirilen şiddet hakkında, “Yaptığım gözlemlere göre, şiddetin artışında başlıca sebepler arasında tahammülsüzlük, stresi yönetememek ve bu davranışın kolay çözüm olarak görülmesi sayılabilir” diyerek “Tüm bunlar ise zamana ve bireye göre değişiklik göstermekle birlikte ekonomik problemlere, işsizliğe, ebeveynler arasındaki kötü ilişkiye veya psikolojik problemlere dayanabilmektedir” şeklinde konuştu.
Şiddetin yanı sıra cinsel istismarın da bu denli artış göstermesinin nedenlerine ilişkin Sevindik, şunları söyledi: “Bu konuda az önce bahsettiğimiz faktörlerin geçerliliğini korumasıyla beraber istismar olaylarında durum biraz daha farklılaşıyor. Pornografinin kolay erişilebilir hale gelmesi, bunun bir sektöre dönüşmesi ile çeşitliliğin artması ve normalize edilmesi, çocukların cinsel istismara uğramasının en büyük sebeplerindendir.”
“ÇOCUKLARIN ANLATTIKLARINA İNANMALIYIZ”
Karşı karşıya kaldıkları şiddete ya da istismara yönelik çocukların kendilerini koruyabilecek yeterlilikte olmadığını belirten Sevindik, “Kendilerini savunabilmeleri için riskli durumların anlaşılabilir ve yaşlarına uygun bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında anne-babalarına bahsedebilmeleri için onlara güven alanı sağlamalıdır. Daha da önemlisi, böyle bir şey anlattıkları takdirde onlara inanılmalıdır. Çocuklara kötü insanların olduğu, bunların bizim çevremizde de olabileceği, maruz kaldığı haberdeki gibi veya benzeri bir durum ile karşılaşması halinde anlatması gerektiği açıklanmalıdır. Büyüklerimizin, ‘Çocuğun lafına güvenilmez’ sözü değil, ‘Çocuktan al haberi’ atasözü hatırlanmalıdır. Olumsuzluklar derhal yetkili birimlere bildirilmelidir” diye kaydetti.
SUÇ MAĞDURU ÇOCUKLARDA GÖRÜLEBİLECEK SORUNLAR
Sevindik; fiziksel ya da psikolojik şiddete veya cinsel istismara uğrayan çocuklarda, ileriki dönemlerde yaşamını etkileyen sorunlarla karşılaşıldığını belirterek şöyle konuştu: “Bu gibi durumlarda şiddetin izleri gözle daha kolay anlaşılabilir fakat cinsel istismara maruz kalan kalan çocuğun okul başarısında düşüş, erken yaşta uyuşturucu/alkol kullanımı, suça meyilli olma, depresyon, kişilik ve davranış bozuklukları gibi psikolojik sorunlar ortaya çıkabilmektedir.”
“BÜYÜKLER REZİL OLUNACAĞINI DÜŞÜNMEMELİDİR”
Enes Tarık Sevindik, ebeveynlerin; çocukların sosyal medya kullanımlarını kontrol altına alması, dışarıya dönük uygulamalara karşı uyarılar yapması gerektiğini vurgulayarak çocukları tarafından anlatılanlar ya da çocuklarının maruz kaldığına şahit oldukları durumlara karşı çok daha titiz yaklaşmalarının öneminin altını çizdi. Psikolog Sevindik, “Biz büyüklerin bu noktada utanmaması, rezil olunacağını düşünmemesi ve en önemlisi fevri davranışlardan uzak durması mühimdir” dedi.
ÇOCUKLARLA İLETİŞİM NASIL OLMALIDIR?
“Küçük yaştaki çocuklar ile iletişim, oyun aracılığıyla gerçekleştirilmelidir” diyen Sevindik, açıklamalarını şu ifadelerle tamamladı: “Ergenlerde ise onların bir birey olduğu kabul edilerek arkadaşlar veya eşlerle edilen sohbetlerdeki gibi yaklaşılmalıdır. Sorgulayıcı hareket ve sorulardan kaçınılmalıdır.”