Özel sektörde çalışanlar için ölüm izni önemli bir hak olarak tanınır. Ölüm izni süresince çalışanların maaşları iş başında oldukları süreler gibi ödenir. Yani ölüm izni kullanıldığı süre boyunca maaş kesintisi yapılmaz ve çalışanlar normal maaşlarını almaya devam ederler.

Ölüm İzni Nedir?

Ölüm izni işçi ve memurlara bir aile üyesinin vefatı durumunda yas tutabilmeleri için tanınan belirli bir süreliğine işten uzaklaşma hakkıdır. Bu izin, çalışanların yakın aile üyelerinin ölümünden dolayı iş görevlerini yerine getiremedikleri durumlarda mazeretli sayılmalarını sağlar.

Ölüm izni düzenleme ve koşullar açısından sektöre göre farklılık gösterir. Kamu sektöründe çalışanlar için çalışanın; eşi, çocuğu ya da eşinin anne, baba ve kardeşinin vefatı durumunda ölüm izni verilmesini öngörür.

Özel sektörde ise çalışanın; anne ya da babası, eşi, kardeşi ya da çocuğunun vefatında ölüm izni sağlanmaktadır. Bu düzenlemeler çalışanların yas süreci için tasarlanmıştır.

Özel Sektörde Ölüm İzni Kimlere Verilir?

4857 sayılı İş Kanunu'na göre özel sektörde çalışan işçilere ölüm izni şu durumlarda sağlanır:

  • Ana ya da babasının
  • Eşinin
  • Kardeşinin
  • Çocuğunun vefat etmesi halinde.

Bu durumlarda işçiye yas sürecini geçirebilmesi için belirli bir süreliğine işten uzaklaşma hakkı tanınır.

Özel Sektörde İşveren Ölüm İzni Vermezse Ne Olur?

Belirtmek gerekir ki ölüm izni işçilere yasal olarak tanınan bir haktır. Bu nedenle işverenin ölüm iznini sağlamaması işçi için geçerli bir fesih nedeni oluşturur.

İşçi ölüm izni hakkının kullanılmaması durumunda yasal yollar ile haklarını arayabilir ve bu durum işçi açısından iş akdinin feshi için bir neden teşkil eder.

Özel Sektörde Ölüm İzni Kaç Gün?

Özel sektörde çalışan kişiler 4857 sayılı İş Kanunu'nun Ek 2. Maddesi'ne göre; anne ve babalarının, eşlerinin, kardeşlerinin ya da çocuklarının ölümünde 3 gün izin hakkına sahiptir. Bu izin, işçinin yakın akrabalarından birinin vefatı durumunda geçerlidir ve tüm iş yerlerinde uygulanması zorunludur. İş Kanunu'nun kapsamı belirli istisnalar dışında iş yerlerinde çalışan tüm işçiler ve işverenler için geçerli olup ölüm izni hakkı da bu düzenlemeler çerçevesinde işçilere tanınan bir haktır.

Eğer ölüm izni hafta sonu ya da resmi tatillere denk gelir ise bu durumun çalışan açısından herhangi bir hak kaybına yol açmaması esastır. Ücretli mazeret izinleri takvim günü bazında hesaplanır; dolayısıyla tatil günleri iznin süresine dahil edilmez.

Ayrıca ölüm izni mazeret izni olarak kabul edilmektedir ve bu nedenle yıllık izin süresinden düşmez. Yıllık izin, çalışanın çalışma süresiyle elde ettiği bir hak olup ölüm izni gibi mazeret izinleri yıllık izinden kesilmesine neden olmaz.

Başak Burcu En Çok Neye Üzülür, Duygusal Mıdır? Başak Burcu En Çok Neye Üzülür, Duygusal Mıdır?

Ölüm İzni İçin Dilekçe Gerekli Midir?

Ölüm izninden yararlanabilmek için işverene dilekçe vermek gereklidir. İşçinin ölüm iznini kullanma talebini belirten bir dilekçeyi çalıştığı birime teslim etmesi yeterlidir. Dilekçe verildikten sonra kabul edilip edilmediğinin bildirilmesini beklemeye gerek yoktur. Dilekçe örneği ise aşağıda verilmiştir:

(DİLEKÇENİN VERİLECEĞİ BİRİMİN ADI)

Tarih: .../…/…..

Sayın (Yetkili kişinin ya da birimin adı)

…/…/….. tarihinde eşimin (çocuğumun / annemin / babamın / kardeşimin / eşimin annesinin / eşimin babasının / eşimin kardeşinin) vefat etmesi nedeni ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun Ek 2. maddesi uyarınca 3 (üç) gün izin talep etmekteyim.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

İznin geçirileceği adres:

…./…./….

Adı ve Soyadı:

Unvanı:

Kurum Sicil Numarası:

İmza:

Muhabir: Şenay Güner