Ortodonti tedavisi, dişlerin düzgün hizalanması, çene bozuklukları ve ısırma sorunları gibi durumlarda kullanılmaktadır. Bu hekimlik alanında tedavi, çocukluk ve ergenlikte olabildiği gibi yetişkinler için de uygulanabilmektedir. Probleme uygun biçimde seçilen tedavi ile bireylerin daha sağlıklı, estetik bir gülüşe sahip olması sağlanırken aynı zamanda psikoloji üzerindeki olumsuz etkiler de ortadan kalkabilmektedir.
Ortodontist Abdurrahman Savafta, ortodontinin ne işe yaradığını şu ifadeyle anlattı: “Dişlerin karşı çenedeki dişler ile uyumlu ve düzgün sıralanmış olmasını sağlama amacıyla uygulanan tedavidir.”
KORUYUCU ORTODONTİ
Savafta, bu yöntemin kaç ayrı kategoride değerlendirildiğini ise şöyle anlattı: “Koruyucu ortodontide amaç, daimi dişlerin düzgün sürebilmeleri için yeterli yeri hazırlamaktadır. Bu amaçta erken kaybedilen süt dişlerinin yerini koruyan yer tutucular hazırlanmaktadır. Ayrıca diş çürüklerine yatkın çocukların pedodontist tarafından takibi önerilmektedir.”
ÖNLEYİCİ ORTODONTİ
Dr. Savafta, açıklamalarını “Önleyici ortodontide ise kötü alışkanlıklar; parmak emme, anormal yutkunma gibi faktörlere bağlı gelişebilecek sorunları önlemek veya daimi dişlere yer açmak amacıyla çok çeşitli hareketli aygıtlar hazırlanabilmektedir” diye sürdürdü.
FONKSİYONEL ORTODONTİ
Bir diğer tedavi çeşidi olan fonksiyonel ortodontiyi de Savafta şu şekilde aktardı: “Fonksiyonel ortodonti, çocuğun büyüme ve gelişim döneminde uygulanan, çene kemiklerinin büyümesini yönlendirmeyi amaçlayan bir ortopedik tedavidir. Örneğin; alt çenenin geride olduğu durumlarda, alt çenenin büyümesini hızlandırıp üst çeneyi yakalamasını sağlamak, fonksiyonel ortopedik bir ortodonti tedavidir.”