Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, borsada günlük işlem marjının yüzde 10 olmasının değiştirilmesi konusunda herhangi bir planlarının bulunmadığını belirtti. Ayrıca, borsa robotlarının mevzuata aykırı olmaması nedeniyle kısa vadede bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünmediklerini ifade etti.
Gönül, halka arzlara olan yoğun ilgiyi vurgularken, Bloomberg’e verdiği röportajda piyasa ile ilgili gündemdeki soruları yanıtladı. SPK Başkanı, piyasaya ilişkin sorulara verdiği cevapları şu şekilde sıraladı: "Biz düzenleyici, denetleyici kurum olarak zaten piyasanın ihtiyaçlarına göre hareket etmeye çalışıyoruz. Tabii bunları az evvel de söylediğim gibi yatırımcının kolay anlayabileceği, güvende olabileceği ortamlarda yapmaya çalışıyoruz. Şu anda yüzde 10 marjın iyi çalıştığı kanaatindeyiz. Dünya örneklerinde sınırsız marj örnekleri var. Ama bunların özellikle finansal okuryazarlığı düşük olan yatırımcı kısmında daha büyük risk oluşturduğunu biliyoruz. Onun için en azından bir süre daha ek bir çalışmamız yok. Bu şekilde devam edeceğiz."
“FONLARDA BİRİNCİ BAKTIĞIMIZ ŞEY FON YATIRIMCISININ SAĞLAM LİMANLARDA YATIRIM YAPMASIDIR”
Gönül, "Para piyasası fonlarında bunların, mevduat tutması veya repo yapması gibi seçenekleri çok kullandıklarını gördük. Bu tarafta biraz daha sağlam bir liman olan tahvil yönelmelerinin yatırımcı açısından daha belirleyici olacağını düşündük. Yani faizlerin düşmesiyle birlikte bu fonlardan çıkmaları mümkün. Ama biraz daha tahvilin sağlam liman olduğunu düşündüğümüz için biraz daha işlemleri denetlemenin kolay tarafına gidiyoruz. Yoksa tahvil alsınlar, tahvile bir destek gibi bir şeyimiz olmaz zaten. Bizim özellikle fonlarda birinci baktığımız şey fon yatırımcısının sağlam limanlarda yatırım yapmasıdır" dedi.
“HER HAREKETİ ZATEN TAKİP EDİYORUZ”
"Şikayetlere bakıyoruz. VİOP tabii pay piyasasından çok farklı bir durum. Bir defa kaldıraç kullanabildiğiniz ve kendinizi hedge edebildiğiniz bir noktada VİOP. Şimdi açığa satış ile birlikte bunların biraz azalmasını bekliyoruz" diyen Gönül, "Çünkü bazı yatırımcıların da bunu hedge amaçlı kullandığını tahmin ediyoruz. Sadece VİOP için değil, mevzuata aykırı her yeri, her hareketi zaten takip ediyoruz. Aykırı hareket edene zaten mutlaka bir şekilde bir yaptırımı oluyor" şeklinde konuştu.
“TÜBİTAK VE MASAK’LA BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ”
Kripto varlıklara yönelik düzenlemelere ilişkin de değerlendirmelerini de aktaran İbrahim Ömer Gönül, "İkincil düzenlemeleri inşallah ocak ayı içerisinde yetiştiriyoruz, çıkartacağız. Ne getireceğiz? Bu platformların, kuruluşlarının nasıl yapılacağı ve kripto yatırımcısının nasıl güvende tutulacağı... Güvende tutmak derken, kendi doğal yaşamı içerisinde saklamacılarla ve platformlarla çalışma usul ve esaslarını belirleyerek sistemin güvenli olması için çalışıyoruz. Biz şirketin kurulma şartlarını, işlem yapma şartlarını belirliyoruz. Bir de güvenlik sistemlerinin nasıl olacağı konularının hepsine TÜBİTAK ve MASAK’la birlikte çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.