1966’da dönemin Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Kemal Kurdaş’ın öncülüğünde yaptırılan Bilim Ağacı heykeli, Heykeltıraş Tamer Başoğlu ve Mimar Ersen Gürsel’in ellerinden çıkmıştır. İlk yıllarda A1 girişinin sağındaki tepeye yerleştirilmiş fakat etrafındaki ağaçların büyüyüp heykelin görünmesini engellemesi üzerine şu anki yerine taşınmıştır. Eser, zaman içerisinde ODTÜ’yle bütünleşmiş ve hem bilimin hem de özgürlüğün simgelerinden olmuştur.

BİLİM AĞACI HEYKELİ, ODTÜ’NÜN KÜLTÜRÜNÜ SOMUTLAŞTIRIR

Projesi 1965 yılına düzenlenen Atatürk Anıtı Yarışması’nda ikinci olan Bilim Ağacı heykelinin ODTÜ ile özdeşleşmesi kaçınılmazdır. Üniversitenin bilimsel düşünceyi, araştırmayı ve eleştirel aklı ön plana çıkaran eğitim anlayışı, öğrenciler ve akademisyenler arasında da aynı değerlerin kabul edildiği bir kültürü ortaya çıkarmıştır. Bilim Ağacı heykeli, ODTÜ’nün bu kültürünü somut olarak gözler önüne seren ögelerden biridir. Üniversitenin tarihine şahitlik eden heykel, öğrenciler için bir buluşma noktası olmasıyla beraber özgürlük ve dayanışma ruhunun da temsili olmuştur.

“ATATÜRK VE DEVRİMLERİ ANLATILMAK İSTENMİŞTİR”

Eserin heykeltıraşı, “Bu anıt, Türkiye’de Atatürk ve devrimlerini soyut olarak anlatan ilk heykeldir. Bu heykelde yıkık ve viraneye dönmüş bir Anadolu şehrinde dinamik ve güçlü bir kök üzerinde atom bombasının mantar şeklinde patlayışını andıran Atatürk ve devrimleri anlatılmak istenmiştir. Heykeldeki her uç Atatürk’ün devrimlerini sembolize etmektedir” ifadeleriyle heykeli tanımlamıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ