Obezitenin, vücutta aşırı yağ birikimi ile ortaya çıkan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Özdenkaya, toplumda her üç kişiden birinin obez olduğunu vurguladı. Özdenkaya, “Hareketsizlik, obezitenin temelinde yer alıyor. Bunu fast food tarzı hızlı beslenme, yüksek kalorili gıdalar, hazır hamur işleri ve kızartılmış yiyecekler tetikliyor. Ev yemeklerinin dışına çıkılan her tercih aslında kişi için bir sorun yaratabilir” dedi.
"OBEZİTE ARTIŞI HIZLA YAYILIYOR"
Son yıllarda gençler arasında obezitenin hızla yayıldığını belirten Özdenkaya, özellikle lise çağındaki gençlerin fast food alışkanlıklarına dikkat çekti. “Gençler buluşmalarını genellikle yüksek kalorili yiyecekler sunan mekanlarda yapıyor ve gazlı içecekler tüketiyor. Örneğin, bir hamburger yaklaşık 600 kalori içeriyor. Bu kalori miktarı gazlı içecekler ve diğer yan ürünlerle daha da artıyor. Ancak hareket edilmediğinde, bu kaloriler yağ olarak vücuda geri dönüyor” ifadelerini kullandı.
"AMELİYET SON ÇARE"
Mide ameliyatlarının obezite tedavisinde her zaman ikinci planda olduğunu belirten Özdenkaya, “Ameliyat, tüm diğer seçenekler tükendiğinde devreye giren bir yöntemdir. Öncelikle kişinin kilo alımının sebepleri tespit edilmeli ve kendisini kontrol etmesi sağlanmalıdır. Son birkaç yılda 30 kilo aldığını söyleyen hastalarım var. Ancak bu durum, multidisipliner bir yaklaşımla çözülebilir. Ameliyat, her zaman çözüm değildir. Dengeli ve ölçülü beslenmek, bu işin temel anahtarıdır” dedi.
"VÜCUT KİTLE ENDEKSİ ÖNEMLİ"
Vücut kitle indeksine göre obezitenin seviyelerinin değerlendirildiğini ifade eden Özdenkaya, “Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olanlar morbid obezite sınıfına girer. Eğer bu değer 35’in üzerindeyse ve ek hastalıklar varsa cerrahi müdahale gündeme gelir” diyerek kilo kontrolünün önemini vurguladı.
Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin obeziteyle mücadelede temel faktörler olduğunun altını çizen Özdenkaya, bireylerin bu konuda bilinçli adımlar atmaları gerektiğini belirtti.