Deprem riskiyle karşı karşıya olan İstanbul’da, inşaat sektöründeki beton dolandırıcılığı giderek büyüyor ve yapılar, sahte beton nedeniyle güvenlik tehdidi altında.

BETON DOLANDIRICILIĞI TEHLİKESİ BÜYÜYOR

Beton fiyatlarının artmasıyla birlikte, maliyetleri düşürmek amacıyla inşaatlarda kullanılan betonun kalitesi de ciddi şekilde düşüşe geçti. Beton yerine suyu fazla eklenmiş ya da mevzuata uygun olmayan, dayanıklılığı düşük beton kullanılıyor. Bu durum, binaların çürük olmasına, çökmelere ve can kayıplarına yol açabiliyor.

MÜTEAHHİT HİLEYİ ANLADI: 4 DAKİKADA BETON DÖKÜMÜ

Sultangazi’deki 13 katlı binanın inşaatında kullanılan betonun hileli olduğu, 18 Ocak gecesi dökülen betonla ortaya çıktı. Müteahhit Adil Güngör, beton dökümünün normalde 15 dakika sürmesi gerekirken, yalnızca 4 dakika içinde tamamlandığını fark etti ve dolandırıldığını anladı. Güngör, dökülen sahte betonu kayıt altına aldı ve şikayet edeceğini belirttiği sırada firma geri adım attı.

BETON HİLELERİNİN ARKASINDA KAYIT DIŞI İŞLEMLER

İnşaat sektöründe 32 yıldır faaliyet gösteren Adil Güngör, beton dolandırıcılığının kolayca yapılabildiğini belirterek, “Ne kadar su katıldığını kimse anlayamaz. Ancak bu işi iyi anlamalısınız. C-45 beton döküyordum, C-25 dozajında beton gönderdiler bana,” dedi. Beton hilesi, daha sonra şantiyede fark edilse de, birçoğu denetimlerden geçerek onay alabiliyor.

TÜRKİYE’DE BETON HİLELERİ YAYGINLAŞIYOR

Uzmanlara göre, Türkiye’deki her iki inşaattan birinde, betonun doğru reçeteye uygun olmadığı ve hileli beton kullanıldığı tespit ediliyor. Yapı denetim firmalarının onayladığı beton numunelerinin, çoğu zaman standart dışı olduğu ve bu durumun denetim eksikliklerinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

İKİLİ İLİŞKİLER BETON DOLANDIRICILIĞINI ARTIRIYOR

İnşaat Mühendisi Batuhan Bakar, Türkiye’de beton döküm esnasında çok fazla su eklenerek dayanıksız beton üretildiğini belirtti ve bu durumun çürük binalara yol açtığını vurguladı. Bakar, “Yapı denetim firması ile şantiye sahipleri arasındaki ikili ilişkiler beton dolandırıcılığını artırıyor. Beton hilelerinin önüne geçilmesi için denetim ağlarının güçlendirilmesi gerekiyor,” diyerek yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Kaynak: Sözcü