Tüketici konumunda bulunan hedef kitlenin duygu, düşünce ve davranışlarını bazı tekniklerle ölçüp analiz ederek sinirbilim (nörobilim) ile pazarlama alanları arasındaki ilişkiyi inceleyen alan, “nöropazarlama” olarak bilinmektedir.

NEDEN NÖROPAZARLAMAYA İHTİYAÇ DUYULUR?

Nöropazarlama alanına gereksinim olmasının nedenleri, uzmanlar tarafından şöyle açıklanmaktadır: İlk olarak insanlar, istekleri veya gerçekleştirdikleri birtakım davranışlar konusunda doğruları söylemekten geri durduklarında "sosyal normlar bağlamında olması gerekenleri" söyler. İkinci neden ise kararların büyük bir kısmının bilinçsizce ortaya çıkıyor olması yani alınan kararlara etki eden faktörlerin tam olarak neler olduğunun farkına varılmamasıdır. Söz konusu alanda kullanılan tekniklerle bu iki durum incelendiğinde, tüketici davranışları öngörülebilir duruma gelmektedir.

NÖROBİLİM, NÖROPAZARLAMAYA NASIL YARDIM EDER?

Nöropazarlama da diğer pek çok çalışma gibi sırtını nörobilime yaslayan alanlardandır. Yapılan bir tanıma göre nörobilim; duygusal ya da tam bilinçli olmayabilecek bazı unsurlara erişmeyi sağlar, aynı zamanda insanların deneyimlerine ve seçimlerine katkıda bulunabilecek birtakım olgular hakkında bilgi verir.

Sinirbilimci Matt Johnson, konuyla ilgili olarak şunları söylemiştir: "Kontrol bizdeymiş gibi hissediyoruz. Kararlarımızın yazarı bizmişiz ve çok mantıklı düşünüyormuşuz gibi hissediyoruz. Ama ardı ardına yapılan araştırmalar, son derece mantıksız olduğumuzu gösteriyor. Genel olarak konuşursak, davranışlarımızı ve kararlarımızı etkileyen tüm faktörlerden habersiziz."

Ruhsatı alınan Özel Avcılar Hospital Hastanesi’nde skandal! Ruhsatı alınan Özel Avcılar Hospital Hastanesi’nde skandal!

"Beyin yalan söylemez" fikri doğrultusunda faaliyet yürüten şirketler, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme ve beyin çizgisi yöntemi ile pazarlama çalışmalarında kullanılmak üzere müşterilerin beyin aktivitesini ölçmektedir. Bu gibi çalışmalarda göz izleme, kişinin dikkatini nereye yönlendirdiğini; nabız ve elektrodinamik aktivite, neyin heyecan verici bulunduğunu göstermektedir.

İnsanları harekete geçiren etkenlerin neler olduğu, şirketler tarafından hem sinirbilim hem de psikoloji ve davranışsal ekonomi yoluyla araştırılmaktadır. Elde edilen veriler, daha fazla ürün satabilmek için kullanılmaktadır.

Muhabir: Elif Aybike Demir