Yemek yerken kıyafetlerin üzerine yağ sıçraması son derece normal bir olaydır ve herkesin başına gelebilir. Bu durumun evde yaşanması hızlı çözümler üretilmesini sağlar. Ancak iş toplantısında, arkadaş buluşmalarında ya da farklı nedenlerden dolayı dışarıdayken bu olayın yaşanması, yağ lekelerinin çıkartılmasını zorlaştırabilir.

Sizler için bir araya getirdiğimiz bu yöntemlerden sonra artık hiçbir yağ lekesi sizden inatçı olmayacak! Evde bulunan malzemeler ile farklı kumaşlara sahip kıyafetlerinizdeki yağ lekelerinden dakikalar içerisinde kurtulabilirsiniz.

Sararan Çarşaflarınızı İlk Günkü Haline Döndürün! İşte Kar Gibi Bembeyaz Çarşafların Sırrı! Sararan Çarşaflarınızı İlk Günkü Haline Döndürün! İşte Kar Gibi Bembeyaz Çarşafların Sırrı!

BULAŞIK DETERJANI

Özellikle zeytinyağı lekesinin çıkartılması için kullanılabilecek bulaşık deterjanı hem kıyafetlerinizi hem de halı ve koltuklarınızı kurtarmanıza yardımcı olur. Bunun için yağ lekesinin olduğu bölgeye bulaşık deterjanın dökülmesi ve beş dakika bekletilmesi gerekir. Ardından ılık bir bez yardımı ile bölgenin silinmesi kıyafetin düşük derecede çamaşır makinesinde yıkanması gerekir. Bu işlem için tercih edilen bulaşık deterjanın limonlu olması işin daha kolay bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olacaktır.

KARBONAT KULLANIMI

Yağ lekesinden kurtulmak için denenebilecek diğer bir yöntem ise karbonat kullanımıdır. Yağ dökülen yüzeye karbonat serpiştirildikten sonra bir diş fırçası ile yüzeyin fırçalanması gerekir. Ancak bu aşamada nazik hareketlerin yapılması ve kumaşa zarar verilmemesi son derece önemlidir. Ardından yağlı bölgeyi durulayarak yağ lekesinden kurtulabilirsiniz. Şayet leke salçalı bir yağ lekesi ise bu durumda karbonat ve bulaşık deterjanını karıştırarak lekenin üzerine uygulamayı deneyebilirsiniz.

YÜNLÜ KUMAŞLAR İÇİN NİŞASTA KULLANIN

Yağ dökülen ya da sıçrayan kumaş yünlü ise bu kez yardımınıza nişasta koşar. Yağlı olan bölgeye bir yemek kaşığı nişasta döktükten sonra ılık bir bez ile nişastasının üzerine bastırılması gerekir. Bu sayede yağ lekesi nişasta aracılığı ile beze geçecektir. Nişasta ile yağ lekesinden kurtulmak için işlemin zaman kaybetmeden uygulanması gerekir. Aksi taktirde nişasta zorlu yağ lekesinin çıkartılması için yetersiz kalabilir.

HASSAS KUMAŞLAR İÇİN BEBEK PUDRASI

Yağ lekesi çıkartmak için son derece basit bir yöntem gibi görünen bebek pudrası, etkili sonuçları ile herkesi şaşırtıyor. İpek ve saten gibi kumaşlara sıçrayan yağ lekesinden kurtulmak için lekenin üzerine bebek pudrasının dökülmesi ve on dakika bekletilmesi gerekir. Pudra yapısı gereği yağ lekesinin kumaştan parçalanarak ayrılmasını sağlayacaktır. On dakikalık bekleme süresinin ardından kıyafet, uygun programda her zamanki gibi yıkanabilir. Çamaşır makinesinden çıkan kıyafette yağ lekesinin olmadığını göreceksiniz.

SENTETİK KUMAŞLAR İÇİN ETER

Eter uçucu bir maddedir ve kumaştaki yağ lekesini çıkartma konusunda son derece başarılıdır. Ancak bu uygulamaya başlamadan önce maske takılması ya da uygulamanın açık havada yapılması tercih edilmelidir. Aksi halde eter kokusu ile solunum sıkıntısı yaşanmasına neden olabilir. Bir beze aktarılan eter, kıyafetteki lekenin üzerine sürülmelidir. Bu aşamada nazik hareketler ile silme işleminin yapılması ve kumaşa zarar verilmemesi gerekir. Kısa süre içerisinde eterin yağ lekesini çıkarttığını görebilirsiniz.

TUZ KULLANIMI

Tuz, yağ lekesinin kıyafetlerden çıkartılması için en çok kullanılan yöntemlerin başında yer alır. Yağ lekesi olan kıyafet bölgesi düz bir zemine yerleştirildikten sonra üzerine tuz serpilmelidir. Ardından on dakika boyunca bekletilmesi ve ılık su ile tuzun kumaştan uzaklaştırılması gerekir. Bu aşamada çamaşır deterjanı kullanımı tercih edilerek, işlemin daha kolay tamamlanması sağlanabilir.

Kaynak: Haber Merkezi