Dava, Sarkozy’nin 2007 seçimleri sırasında Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi ile yolsuzluk anlaşması yaptığı iddialarına odaklanıyor. Eski cumhurbaşkanı, 10 yıl hapis cezası, 375 bin euro para cezası ve 5 yıl siyasi yasakla karşı karşıya bulunuyor.
SARKOZY'E YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR
Savcılar, Sarkozy’yi rüşvet almak, kamu fonlarını zimmete geçirmek, yasa dışı kampanya finansmanı sağlamak ve suç örgütü kurmakla suçluyor. Sarkozy, duruşmada suçlamaları reddederek, “Bu kadar büyük bir finansmandan söz ediliyor, peki neden buna dair hiçbir kanıt yok?” ifadelerini kullandı. Mahkeme, suçlamalara ilişkin önemli delillerin mevcut olduğunu belirtti.
12 KİŞİ YARGILANIYOR
Dava kapsamında Sarkozy ile birlikte, yakın çevresinden eski İçişleri Bakanı Claude Gueant, Brice Hortefeux, Eric Woerth ve Cedric Gaubert’in de aralarında bulunduğu toplam 12 kişi yargılanıyor. Sanıklar, Libya’dan gelen yasa dışı fonları organize etmek ve aktarmakla suçlanıyor. Libya rejiminin eski finans sorumlusu Bachir Saleh’in de davada yargılanması planlanıyor ancak Saleh halen firari durumda. Hayatını kaybettiği öğrenilen sanıklardan Sivajothi Rajendram hakkındaki suçlamaların düşmesi bekleniyor.
SAVUNMA TALEPLERİ VE ANAYASAL İTİRAZ
Duruşmada, Suudi iş adamı Khaled Ali Bugshan’ın avukatı, anayasal uygunluk itirazında bulundu ancak mahkeme, itirazı Fransız Yargıtayı’na göndermeme kararı aldı. Savunma makamının diğer taleplerinin değerlendirilmesi sürüyor.
SARKOZY'NİN GEÇMİŞTEKİ MAHKUMİYETİ
Fransa Yüksek Mahkemesi, 2021 yılında yolsuzluk yaptığı ve bir yargıca rüşvet verdiği iddiasıyla Sarkozy’ye verilen 3 yıllık hapis cezasını geçtiğimiz yıl aralık ayında onamıştı. Cezanın 2 yılı ertelenirken, Sarkozy’nin elektronik kelepçe ile ev hapsine alınmasına karar verilmişti.
DAVADA SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Dava sürecinde mahkeme, Libya’dan gelen yasa dışı finansman iddialarını detaylı şekilde inceleyecek. Sarkozy ve diğer sanıklar hakkındaki karar, Fransa siyasetinde önemli bir dönüm noktası olabilir.