Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Kurucusu ve eski Başkanı Nasuh Mahruki, Manisa’da katıldığı söyleşide Türkiye’nin olası büyük depremlere hazır olmadığını belirterek, afet yönetiminde siyasi sorumluluğun altını çizdi.
Mahruki, 6 Şubat depremlerinden ders alınmadığını, gerekli önlemlerin hâlâ hayata geçirilmediğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
"Bir problemi çözmenin ön şartı, onu bir problem olarak kabul etmektir. 6 Şubat’taki büyük trajedinin kök sebeplerini ortaya koymazsak, yine aynı felaketleri yaşarız. AFAD’ın yetersizliği ortada, TSK afet yönetiminde devre dışı bırakıldı, Kızılay çadır sattı… Bunların hiçbiri sorgulanmadan, ders çıkarılmadan nasıl bir sistem geliştirebiliriz?"
“İSTANBUL DEPREMİ ÇOK DAHA BÜYÜK BİR FELAKET OLACAK”
Beklenen İstanbul depremine dikkat çeken Mahruki, nüfus yoğunluğu ve altyapı eksiklikleri nedeniyle 6 Şubat’tan çok daha büyük bir yıkım yaşanabileceğini belirtti:
"İstanbul, 6 Şubat’ta yıkılan bölgeden 20-25 kat daha fazla nüfus yoğunluğuna sahip. Arama-kurtarma çalışmaları çok daha zorlu olacak. Devlet Planlama Teşkilatı gibi uzun vadeli planlar yapan bir kurumumuz yok. Ülke, plansız bir şekilde yönetiliyor. 1939 Erzincan Depremi’nden beri ders almadık."
“ÖLMEK TAKDİR-İ İLAHİ DEĞİL, TAKDİR-İ SİYASİ”
Mahruki, yaşanan afetlerin önlenebilir olduğunu belirterek, siyasi sorumluluğun göz ardı edilmesine sert tepki gösterdi:
"Kartalkaya faciasında 36 çocuk hayatını kaybetti ama bir kişi bile istifa etmedi! Depremlerde ölmek takdir-i ilahi değil, takdir-i siyasi! Böyle sorumsuz yetkililer olduğu sürece, toplum ‘kader’ diyerek durumu kabullenmeye devam ettiği sürece bu felaketleri yaşamaya devam ederiz."
“İZMİR VE EGE BÖLGESİ DE RİSK ALTINDA”
İzmir’in de büyük bir risk altında olduğunu belirten Mahruki, Ege Denizi’ndeki sismik hareketlilik ve Santorini’deki volkanik aktivitelerin tsunami riskini artırdığına dikkat çekti:
"İstanbul hazır değilken, Maraş hazır değilken İzmir nasıl hazır olabilir? Türkiye’nin her bölgesi aynı risklerle karşı karşıya. Ya hep birlikte sistemimizi güçlendireceğiz ya da felaketlere davetiye çıkaracağız."
“LİDER KADROLARI DEĞİŞTİRMEK GEREKİYOR”
Türkiye’nin afet yönetimindeki sorunlarının siyasetle doğrudan bağlantılı olduğunu belirten Mahruki, siyasi iradenin hesap vermekten kaçındığını ifade etti:
"Yetkililer her afetten sonra ‘Kader, fıtrat’ diyerek sorumluluktan kaçıyor. İmar aflarını çıkaran, denetimleri yapmayan kendileri ama sorumluluğu Allah’a yüklüyorlar. Bu zihniyet değişmeden hiçbir şey düzelmez. O zaman lider kadroları, başımızdaki siyasi kadroları değiştirmek gerekiyor."