21 Ağustos'ta merkez Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolan ve 8 Eylül'de Eğertutmaz Deresi'nde cansız bedeni bulunan Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili olarak amca Salim, anne Yüksel, ağabey Enes Güran ve komşuları Nevzat Bahtiyar, "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçlamasıyla Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.
BAZ RAPORUNA DAİR AYRINTILAR
Mahkeme, davada kullanılan daraltılmış baz raporunun hangi yöntem ve tekniklerle hazırlandığı, kullanılan cihazlar, kriterler ve sapma payı ihtimali hakkında ek rapor alınmasına karar vermişti. Yeminli bilirkişilerce hazırlanan ek rapor tamamlanarak mahkemeye sunuldu.
Raporda, cep telefonlarının baz istasyonları aracılığıyla mobil şebekeye bağlandığı, veri iletiminin radyo frekansları üzerinden gerçekleştiği ve kullanıcı arama yaptığında, mesaj gönderdiğinde veya internete bağlandığında bu bilgilerin radyo sinyalleri yoluyla baz istasyonuna ve operatör ağına ulaştığı belirtildi.
Baz istasyonları üzerinden coğrafi yer tespiti için kullanılan yöntemlerden birinin "Triangulation (Üçgenleme)" yöntemi olduğu ifade edilen raporda, şu bilgiler yer aldı:
- Cep telefonları, en az üç farklı baz istasyonuyla bağlantı kurduğunda, operatör baz istasyonlarına olan uzaklık bilgilerini kullanarak telefonun bulunduğu alanı yaklaşık olarak belirleyebilir.
- Sinyal gücü ve yayılma süresi dikkate alınarak mesafe hesaplaması yapılır ve bu bilgilerle telefonun bulunduğu bölge tespit edilir.
Raporda, GSM hatları ile yapılan görüşmelerde telefonların genellikle en yakın baz istasyonuna bağlandığı, kapsama alanı değiştiğinde farklı baz istasyonlarına geçiş yapıldığı, sinyal çekim gücünün dış etkenler, telefon donanımı veya yazılım kaynaklı sorunlardan etkilenebileceği ifade edildi.
TEKNİK ANALİZ SÜRECİ
Baz istasyonlarının tespitinde "Open Signal", "Network Cell Info Lite", "Netmonsters" gibi yazılımlar kullanılarak HTS (Historical Traffic Studies) analizleri üzerinden değerlendirme yapıldığı belirtildi. Tavşantepe Mahallesi’nde tüm baz istasyonları incelenmiş, sinyal gücü değerleri ve hücre bilgileri Microsoft Excel kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde, sistemsel çakıştırma ve ayrıştırma algoritmaları ile sanıkların telefonlarının olası konumları detaylı şekilde değerlendirilmiştir.
"BAZLARDA YOĞUNLUK OLMAMASI İÇİN TELEFONLAR KAPATTIRILDI"
Raporda, şüphelilere ait ikametler, ara yollar ve sokaklarda yapılan dar alan baz çalışmasında, sinyal yoğunluğunu engellemek için bölgede bulunan görevlilerin telefonlarının kapalı tutulduğu belirtildi. Çalışmalar sırasında Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom hatları üzerinden alınan sinyal gücü, hücre bilgileri ve baz geçişleri detaylı şekilde analiz edildi.
Raporda şu ifadeler yer aldı:
"Tavşantepe Mahallesi’nde 20’den fazla baz istasyonu sinyal sağlamaktadır. Bölgenin yüksek bir tepede olması ve çevrede çok sayıda baz istasyonu bulunması, dar alan baz çalışmasının detaylandırılmasını kolaylaştırmıştır. Ancak Narin Güran’ın cesedinin bulunduğu mısır tarlası gibi geniş alanlarda baz sinyallerinin yayılımı daha geniş bir alana yayıldığından, bazı detaylara ulaşmak güçleşmiştir."
ŞÜPHELİLERE AİT SİNYAL VERİLERİ
Raporda, şüphelilerle ilgili baz kayıtlarından elde edilen şu bilgilere yer verildi:
- Salim Güran, olay günü saat 15.20'de Arif Güran’ın evine gelmiş, 15.22’de ahır kısmına geçmiş, ardından evin içinde bulunmuş ve 16.35’te Uzunbahçe'deki mısır tarlasında olduğu tespit edilmiştir.
- Nevzat Bahtiyar, 15.10’da Arif ve Salim Güran’ın evleri arasında bulunmuş, 16.00’da Narin Güran’ın cesedinin bulunduğu bölgeden sinyal vermiştir.
YÜKSEK HASSASİYETLİ ANALİZ
Raporda, dar alan baz çalışmasında "Triangulation (Üçgenleme)" yöntemiyle, baz istasyonlarından alınan sinyal gücü ve yayılım sürelerinin analiz edildiği belirtildi. Çalışmalar sırasında bazların yoğunluğu, ana baz ve yan baz ayrımları dikkate alınarak hata payı en aza indirilmeye çalışılmıştır.
Yaklaşık 2 metre mesafe ve 1 dakika zaman aralığında baz değişimlerinden kaynaklı ufak sapmalar olabileceği ifade edilen raporda, ilk raporda yer alan, "Salim Güran'ın kullandığı telefonun 21 Ağustos'ta saat 22.47 ile 22.55 arasında Narin Güran'ın cesedinin bulunduğu mısır tarlasından baz verdiği" bilgisinin, tarlanın cesedin bulunduğu yere yakın bir alan olduğu vurgulandı.
Raporda, sahada yapılan teknik çalışmaların HTS (Historical Traffic Studies) kayıtlarına dayanarak hazırlandığı, ifadelerden ya da kamera kayıtlarından alınan delillere dayandırılmadığı ifade edildi. Baz verilerinin yoğunluğu ve analiz yöntemlerinin, olay yerinde ve şüphelilerin hareketlerinde önemli avantaj sağladığı belirtildi.
Mahkeme, raporun teknik bulgularını dikkate alarak davanın seyrine yön verecek. Yargılama süreci devam ediyor.