Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yabancı dil eğitimi konusunda yapılan dönüşümleri değerlendirerek, "Bu dönüşüm ile beraber Türkiye’deki yabancı dil öğretiminin de ciddi bir şekilde farklılaşacağına inanıyorum" dedi.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen "Türkiye’de Yabancı Dil Eğitiminde Kalitenin Yükseltilmesi Projesi" tanıtım toplantısında konuşan Bakan Tekin, yabancı dil eğitiminin önemine dikkat çekerek sistemdeki yeniliklerden bahsetti.

"YABANCI DİL ÖĞRETMENLERİMİZE VE SİSTEME FAZLA YÜKLENİYORUZ"

Konuşmasında öğrencilerin yabancı dil öğreniminde yaşadığı sorunlara değinen Bakan Tekin, şu ifadeleri kullandı:
"Yabancı dil öğretmenlerimize ve sisteme fazla yükleniyoruz. Bundan 20, 30, 40 yıl önce insanlar arasındaki iletişimin büyük bir çoğunluğu yazılı metinler üzerinden yürümekteydi. Kitle iletişim araçlarının, görsel medyanın, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla artık yabancı dil ile ilgili başka bir tür ihtiyaç ortaya çıkıyor. Karşılıklı konuşarak birbirini anlama yönünde ihtiyaçlar daha ön plana çıkmaya başlıyor."

"ÖĞRETMENLERİMİZİN ÖĞRENCİLERİYLE KARŞILIKLI İLETİŞİM KURABİLECEĞİ DİL EĞİTİMİ"

İngilizce öğrenim metotlarında değişiklik yapıldığını belirten Bakan Tekin, eğitim programlarının çağın gereksinimlerine uygun şekilde revize edildiğini söyledi. Tekin, şu sözlerle devam etti:
"Bugün burada konuştuğumuz şey değişen iletişim ortamında öğretmenlerimizin öğrencileriyle karşılıklı iletişim kurabilecekleri yardımcı dil eğitimini temin etmiş olması. Eğitim öğretim programlarımızda yaptığımız diğer değişikliklerle paralel olarak, çağa uygun projeler geliştirmeye ve müfredatımızı buna göre güncellemeye devam ediyoruz."

"DÖRT TEMEL BECERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRME VE YOĞUNLAŞTIRILMIŞ YABANCI DİL UYGULAMASI"

Bakan Tekin, yabancı dil derslerinde ölçme ve değerlendirme süreçlerinin dört temel beceri üzerinden yürütülmeye başlandığını, 5. sınıflarda yoğunlaştırılmış yabancı dil sınıflarının pilot uygulamalarına geçildiğini hatırlattı. Bu uygulamaların sonuçları analiz edilerek 2023 sonbaharında çoklu yabancı dil pilot uygulamasının başlatıldığını belirtti. Tekin, "Bu dönüşümle beraber Türkiye’deki yabancı dil öğretiminin de ciddi bir şekilde farklılaşacağına inanıyorum" dedi.

"ARTIK YAZILI METİNLERDEN ÇOK KONUŞMA ÜZERİNE ODAKLANIYORUZ"

Uluslararası toplantılarda sıkça dile getirilen, Türk öğrencilerin dil bilgisi kurallarında iyi oldukları ancak konuşmada zorluk yaşadıkları eleştirisine değinen Tekin, şu ifadeleri kullandı:
"40 yıl öncesinde İngilizce ya da bir yabancı dil ile iletişim kurma mekanizması yazılı metinler üzerindeyken, şimdi konuşma üzerine bir mekanizma gelişmiş durumda. Bizim de kendimizi bu duruma adapte etmemiz gerekiyor."

Projenin tanıtım toplantısına Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan ile çok sayıda öğretmen katıldı.

Kaynak: Haber Merkezi