Karahan, Türk lirası (TL) mevduatın toplam mevduat içindeki payının, 2 Aralık 2024 itibarıyla yüzde 57,3'e yükseldiğini belirtti.
İYİLEŞME AMAÇLANIYOR
Toplantıda yaptığı sunumda Karahan, parasal sıkılaşma ile birlikte enflasyon, rezervler ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) üzerindeki iyileşmenin amaçlandığını ifade etti. Karahan, KKM bakiyesinin 107 milyar dolar azalarak 36 milyar dolara gerilediğini ve Türk lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payının, Ağustos 2023’ten bu yana 25,7 puan artış göstererek yüzde 57,3 seviyesine ulaştığını söyledi.
FİYAT ARTIŞLARI YAVAŞLIYOR
Dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ve enflasyondaki ana eğilimin yavaşlamaya devam ettiğini vurgulayan Karahan, "Temel mallardaki olumlu eğilim sürmektedir. Ancak geçmişe dayalı fiyatlama davranışları nedeniyle hizmet enflasyonu güçlü kalmaya devam etmektedir" dedi. Karahan, özellikle kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışlarının kademeli olarak yavaşladığına dikkat çekti.
Karahan, talep dengelenmesi, reel değerlenme, beklentilerdeki iyileşme ve fiyatlama davranışlarının yanı sıra maliye politikalarındaki artan eş güdümün dezenflasyon sürecine katkı sağladığını ifade etti.
"İHRACAT GÜCÜNÜ KOTRUYOR"
İhracatın gücünü koruduğunu, ithalatın ise ılımlı bir seyir izlediğini belirten Karahan, tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerinin düşüş eğiliminde olduğunu vurguladı. Ayrıca üretici fiyatlarının aylık artışlarının da ılımlı seyrini sürdürdüğünü dile getirdi.
Merkez Bankası Başkanı’nın bu açıklamaları, ekonomik dengelenme süreci ve parasal sıkılaştırma politikalarının etkileri konusunda önemli ipuçları sundu.