Spor, aşınma ve yıpranma gibi nedenlerle meydana gelebilen menisküs zorlanmaları genellikle diz bükülü iken ayağın yere basıldığı anlarda üst bacağın bükülmesi veya çevrilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.

“EGZERSİZLER DİZİN STABİLİTESİNİ KORUYOR”

Fizyoterapist İrem Doğan, menisküs zorlanması vakasında erken müdahalenin ve kişiye özel tedavi planlarının önemini vurgulayarak “İlk aşamada dinlenme, soğuk uygulama, bandajlama ve elevasyon gibi PEACE&LOVE protokolü uygulanarak ağrı ve ödem azaltılıyor. Ardından diz çevresindeki kasları hedef alan kuvvetlendirme egzersizleri başlatılıyor. Bu egzersizler dizin stabilitesini korurken menisküs üzerindeki baskının azalmasını sağlıyor. Denge ve proprioseptif çalışmalar, hastanın günlük aktivitelerine güvenle dönmesini destekliyor” şeklinde konuştu.

TEDAVİ İÇİN GÖZ ÖNÜNE ALINAN FAKTÖRLER

Bazı durumlarda iyileşme sürecini hızlandırmak adına elektroterapi, ultrason ve manuel terapi tekniklerinin de kullanıldığını dile getiren Doğan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Ağrının kontrol altına alınmasının ardından mobilizasyon çalışmalarıyla eklem hareket açıklığı artırılıyor. Gerekli durumlarda dizlik kullanımı önerilebiliyor. Tedavi süresince hastanın yaşı, zorlanmanın şiddeti ve fiziksel aktivite düzeyi dikkate alınıyor.”

Doğan, ayrıca “Düzenli fizik tedavi ve takiple menisküs zorlanmaları cerrahiye gerek kalmadan iyileştirilebilir” dedi.

Muhabir: Ceren Demirbüken Ateş