Günümüzde rahatsızlıkların artması ve paralelinde ilaç kullanımının çoğalması, doğa için son derece zararları olan “atık ilaç” problemini ortaya çıkarmaktadır. Son kullanma tarihi geçen ya da ihtiyaç fazlası olan ilaçların bilinçsiz bir biçimde çöpe atılması, lavaboya dökülmesi gibi davranışlar, ciddi risklere zemin hazırlamaktadır.

ANTİBİYOTİKLER NEYE SEBEP OLUR?

Sıradan bir çöp muamelesi yapılan bu atıklar, su kaynaklarına ve toprağa karışmak suretiyle ekosisteme zarar vermektedir. Bu zararların arasında, antibiyotik gibi ilaçların doğaya karışması halinde dirençli bakteri türlerinin gelişmesine yol açabilmesi yer almaktadır.

“ATIK İLAÇ İBARESİ BULUNAN BİRİKTİRME EKİPMANLARINDA TOPLANMALIDIR”

Eczacı Şeyda Nane, konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Bu tür ilaçların asla çöpe atılmaması gerekmektedir. Bunun için çoğu ilacı imha etmenin en iyi yolu, onları resmi bir ilaç geri alma tesisine götürmektir. İlaç atıkları, üzerinde ‘Atık İlaç’ ibaresi bulunan biriktirme ekipmanlarında toplanmalıdır. Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine götürülmeli veya götürülmesi sağlanmalıdır.”

“DAHA BİLİNÇLİ BİR TOPLUM OLUŞTURMALIYIZ”

Nane, son olarak “Her işte olduğu gibi bu işte de insanları yazılı ve videolu anlatımlarla eğiterek daha da bilinçli hale gelen bir toplum oluşturmalıyız” diye ekledi.

Muhabir: Filiz Şan