Yapay zeka destekli denetimlerle 3 bin 500 doktorun yakın çevresinin banka hesaplarında şüpheli varlık hareketleri tespit edildi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI, KAYIT DIŞILIĞA KARŞI SAVAŞ AÇTI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi adaletini sağlamak ve vergi kaçakçılığının önüne geçmek amacıyla tüm sektörlerde kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar kapsamında doktorlar da inceleme altına alındı.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI, YAPAY ZEKA DESTEKLİ İNCELEME YAPTI

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), elindeki veriler ve bankalardan elde ettiği özel muayenehane sahibi doktorlara ait bilgilerle yapay zeka destekli bir inceleme başlattı. Bu incelemeler sonucunda 33 bin riskli doktor mükellef tespit edildi.

RİSKLİ DOKTORLARIN YAKIN ÇEVRELERİ DE İNCELENDİ

İkinci aşamada, riskli olduğu belirlenen doktorların birinci dereceden yakınları, eski eşleri ve çalışanlarının banka hesap hareketleri detaylı şekilde incelendi. Bu süreçte 3 bin 500 doktorun yakın çevresinde de şüpheli varlık hareketlerine rastlandı.

BİR SEKRETERİN HESABINDA 5 MİLYON LİRALIK HAREKET

Denetimlerde, bir doktorun yanında asgari ücretle çalışan sekreterinin banka hesabında 5 milyon liralık hareketlilik tespit edildi. Ayrıca, başka bir doktorun eski eşinin hesabında da şüpheli hareketlilikler gözlemlendi. Maliye yetkilileri, bu tür durumlarda paranın kaynağını açıklamalarını talep etti.

KAYNAK AÇIKLANAMAZSA, PARANIN DOKTORA AİT OLDUĞU KABUL EDİLİYOR

Eğer kaynak açıklanamayan durumlar tespit edilirse, söz konusu para doktorun hesabından kabul ediliyor ve mükellefler gönüllü uyum için davet ediliyor.

15 MİLYAR TL’LİK MATRAH FARKI TESPİT EDİLDİ

Gelir İdaresi Başkanlığı, yaptığı denetimlerde yaklaşık 15 milyar liralık matrah farkı tespit etti.

MALİYE İLE UZLAŞAN DOKTORLARA CEZA UYGULANMADI

Tespit edilen doktorlarla yapılan görüşmelerde, bu doktorların yarıya yakınının gönüllü uyum programına katıldığı öğrenildi. Gönüllü uyum sağlanan durumlarda ise, bu doktorlara vergi zıyai cezası uygulanmadı.

Kaynak: Haber Merkezi