Macaristan hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) çekilme kararı aldığını duyurdu. Bu karar, UCM’nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında verdiği tutuklama kararından sonra alındı ve Netanyahu’nun Macaristan’a yapacağı resmi ziyaret öncesine denk geldi.

UCM’NİN TUTUKLAMA KARARINA TEPKİ

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Başdanışmanı Gergely Gulyas, yaptığı açıklamada, Macaristan’ın UCM’den ayrılma sürecini başlattığını duyurdu. Gulyas, sosyal medya platformu Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda, “Macaristan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden ayrılıyor. Hükümet, bugün anayasal ve uluslararası hukuki çerçeveye uygun olarak çekilme sürecini başlatacak” ifadelerini kullandı.

NETANYAHU'NUN ZİYARETİ VE UCM’NİN TUTUKLAMA KARARI

Macaristan, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu, UCM'nin Gazze’deki savaş suçlarıyla ilgili tutuklama kararı vermesinin hemen ardından Budapeşte’ye davet etmişti. UCM, Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant’a yönelik olarak Gazze’deki sivil nüfusu açlıkla cezalandırmak amacıyla gerekli temel ihtiyaçlara erişimi engelledikleri gerekçesiyle tutuklama emirleri vermişti.

MACARİSTAN’IN TUTUMU: KABUL EDİLEMEZ

Macaristan, UCM’nin kararlarını uygulamak zorunda olmadığını savunuyor. Başdanışman Gulyas, Macaristan’ın UCM’nin kurucu belgesi olan Roma Statüsü’nü onayladığını, ancak bu anlaşmanın Macar yasalarına dahil edilmediğini belirterek, mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlü olmadıklarını ifade etti. Başbakan Orban ise, UCM'nin verdiği kararın "kabul edilemez" olduğunu dile getirmişti.

AMERİKA'NIN YAPTIRIMLARI VE MACARİSTAN’IN TAVRI

Viktor Orban, ABD Başkanı Donald Trump’ın UCM savcısı Kerim Khan’a yönelik yaptırımlar uygulamasının ardından yaptığı açıklamada, “Macaristan’ın, ABD yaptırımları altındaki bir uluslararası organizasyonda ne yaptığını gözden geçirme zamanı geldi” ifadelerini kullanmıştı.

UCM, geçen yıl Kasım ayında Netanyahu ve Gallant’ın yanı sıra bazı Hamas liderleri için de tutuklama emirleri vermişti. Bu karar, özellikle Gazze’deki sivil nüfusa karşı uygulanan insani yardım engellemeleri ve diğer savaş suçlarına dayandırılmıştı.

Kaynak: ANKA