Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta, ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi ve ticaret politikalarının enflasyon üzerindeki baskıyı artırabileceği yönündeki endişeler ve devam eden jeopolitik risklerle dalgalı bir seyir izlendi. Yeni haftada ise piyasalarda dikkatler ABD’de açıklanacak Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanaklarına çevrildi.

Dünya ekonomisi, enflasyon ve resesyon baskılarını hissetmeye devam ederken, Trump’ın uygulamaya koyduğu politikaların küresel ekonomi üzerindeki etkileri tartışılmaya devam ediyor.

ABD’DE EKONOMİK VERİLERDE ENDİŞE

Özellikle ABD’nin ticaret ortaklarıyla olası sorunlar ve jeopolitik gerilimlerin sürmesi, piyasalardaki belirsizliği artırdı. Trump’ın attığı adımların ABD'de enflasyonist baskıyı artırabileceği ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikasını zorlaştırabileceği yönündeki şüpheler fiyatlamaları zorlaştırdı.

Makroekonomik göstergeler, ülkede enflasyonun yeniden yükselebileceğine dair sinyaller verirken, Trump yönetimi ile Fed arasında politika farklılıklarının oluşabileceği yönündeki endişeleri de artırdı.

Analistler, Fed’in yakından takip ettiği Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi’nin gelecekteki faiz politikalarına dair önemli ipuçları vereceğini vurgularken, piyasalarda Fed’in bu yıl iki faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentiler korunuyor.

Öte yandan, Trump, ABD'li şirketlere uygulanan dijital hizmet vergileri gibi yabancı ülkelerden gelen vergi yükümlülüklerine karşı tarifeler dahil olmak üzere karşılık vermeyi planladığını açıkladı.

Beyaz Saray'da Ticaret Bakanı Howard Lutnick'in yemin töreninde konuşan Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, *"*Bir ateşkes görmek ve anlaşmanın yapılmasını istiyorum. Bence anlaşmayı yapmak için bir şansımız var." ifadelerini kullandı.

FED, TEMKİNLİ DURUYOR

Geçtiğimiz hafta, Fed’in faiz oranlarını değiştirmeyerek %4,25-4,50 aralığında sabit tutma kararına ilişkin yayımlanan toplantı tutanakları, yetkililerin ihtiyatlı kalmaya devam ettiğini ortaya koydu.

Tutanaklarda, Fed yetkililerinin politika faizinde değişiklik yapmadan önce enflasyonun daha fazla düşmesi gerektiğini düşündüğü belirtilirken, ticaret politikaları ve göç düzenlemelerindeki olası değişikliklerin piyasalarda risk oluşturabileceği vurgulandı.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonun son yıllarda düşüş gösterdiğini ancak Trump yönetiminin ticaret politikalarının ekonomik belirsizliği artırabileceğini dile getirdi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, bu yıl iki faiz indirimi beklediğini ifade ederken, St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, enflasyon beklentilerinin son üç ayda önemli ölçüde arttığını ve daha sıkı bir para politikası gerekebileceğini belirtti.

ABD BORSALARINDA NASIL DEĞİŞİM YAŞANDI?

Makroekonomik veriler ışığında, ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) şubat ayında 51,6 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Ancak hizmet sektörü PMI 49,7’ye düşerek son 25 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi şubat ayında 64,7’ye gerilerken, tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi %3,3'ten %4,3'e çıktı ve Kasım 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD'de ikinci el konut satışları ocakta %4,9 düşerek beklentilerin altında kaldı.

Bu gelişmelerle birlikte, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,42 seviyesine geriledi. Dolar endeksi haftalık bazda %0,17 düşüşle 106,6’ya indi. Altının ons fiyatı haftalık bazda %1,76 yükselerek 2.936 dolara ulaştı. Brent petrolün varil fiyatı %0,67 düşüşle 73,9 dolara geriledi. New York Borsası negatif bir seyir izlerken, yatırımcılar Nvidia’nın finansal sonuçlarına odaklandı.

AVRUPA BORSALARI NE DURUMDA?

Avrupa borsalarında geçen hafta İtalya hariç negatif bir seyir izlendi. Piyasalar, Euro Bölgesi enflasyonu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanaklarını yakından takip ediyor.

Avrupa’da Rusya-Ukrayna savaşına dair iyimser hava korunurken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın gerçekleştirmesi beklenen görüşmeye ilişkin henüz ilerleme sağlanmadığı bildirildi.

ECB, 2024 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ECB, 2023 yılında 7,94 milyar euro zarar etti. Bu rakam, bankanın 25 yıllık tarihinde kaydedilen en büyük zarar oldu. Euro Bölgesi’nde ocak ayı bileşik PMI 50,2 seviyesinde sabit kalırken, imalat sanayi PMI 47,3 ile son 9 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Haftalık bazda Avrupa borsalarındaki değişimlerde ise, Fransa CAC 40 endeksi %0,29 düşüş yaşadı. Almanya DAX 40 endeksi %0,96 geriledi. İngiltere FTSE 100 endeksi %0,80 azaldı. İtalya MIB 30 endeksi ise %1,17 yükseldi

ASYA PİYASALARINDA OLUMLU SEYİR

Asya tarafında, Japonya hariç yükseliş eğilimi gözlendi. Yeni haftada Güney Kore Merkez Bankası’nın faiz kararı ve Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) takip edilecek.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in piyasaya güven mesajları, bölgedeki yatırımcıların risk iştahını artırdı.

Çin’de 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranları sabit bırakılırken, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, tahvil piyasasına müdahale etmeye hazır olduklarını belirtti.

Haftalık bazda, Hong Kong Hang Seng endeksi %3,79 arttı, Çin Şanghay Bileşik endeksi %0,97 yükseldi, Güney Kore Kospi endeksi %2,45 değer kazandı, Japonya Nikkei 225 endeksi %0,93 düştü.

TCMB REKOR KIRDI

Yurt içinde geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi %2,79 düşüşle 9.602,16 puana geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 173,15 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı.

Morgan Stanley’nin yayınladığı raporda, Türk Lirası’nın 2025 yılında en iyi performans gösteren para birimlerinden biri olabileceği ifade edildi.

Dolar/TL kuru haftayı %0,6 yükselişle 36,4560 seviyesinden tamamladı.

Yeni haftada Türkiye’de büyüme verileri, dış ticaret dengesi ve işsizlik oranı takip edilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ