Mevsim değişikliğiyle birlikte artış görülen grip vakalarına karşı uzmanlar vatandaşlara grip aşısı olma tavsiyesinde bulundu. Her yıl Ekim ayında yapılmaya başlanan grip aşısıyla ilgili Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda çalışan Prof. Dr. Neşe Saltoğlu TV Nota’ya özel bilgiler verdi.
AŞI OLMASI GEREKEN GRUPLARI SIRALADI
Prof. Saltoğlu, muhakkak grip aşısı olmalarını önerdikleri grupları sıralayarak, “Şu anda grip aşısı yapılması önerilen gruplar 50 yaş üzeri herkes, 6 aydan büyük çocuklar, gebelere önerilir. Gebelerde grip ağır geçebildiği için yapılması tavsiye ediliyor. Kronik kalp, akciğer, böbrek yetmezliği, diyabet, kanser hastalarının mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
“GRİP, ZATÜRRE YAPIYOR”
Özellikle yaşlı aşı olmasının önemine değinen Prof. Saltoğlu, “Yaşlı hastalar gribe yakalandıklarında ciddi, yoğun bakıma yatıracak pnömoni (zatürre) görülebiliyor. Grip zatürre yaptığı gibi grip sonrası da bakteriyel zatürre oluşuyor” ifadelerini kullandı.
“GRİP AŞISININ YAN ETKİLERİ YOK DENECEK KADAR AZ”
Prof. Saltoğlu, grip aşısının yan etkilerinin yok denecek kadar az olduğunu kaydederek, “Aşı inaktif bir aşı olduğu için ateşlenme yapmıyor. En fazla aşının vurulduğu yer kızarabilir, ağrıyabilir. Bazı nörolojik hastalarda sıkıntı olabiliyor, o hastalar da çok küçük bir grup zaten” şeklinde konuştu.
“YAŞLI BİR İNSANDA KORUYUCULUK DÜŞÜK OLABİLİYOR”
Aşının koruyuculuğu hakkında bilgi veren Prof. Saltoğlu, “Aşı bir sonraki yıla kadar o sezon boyunca koruyor. Fakat aşının koruyuculuğu herkeste aynı olmuyor. Yaşlı bir insanda koruyuculuk daha düşük olabiliyorken, genç bir insanın bağışıklığı daha yüksek olduğu için aşının koruyuculuğu da daha yüksek olabiliyor” ifadelerine yer verdi.
“YAŞLI İNSANLARIN BAKICILARINA DA AŞI YAPIYORUZ”
Prof. Saltoğlu diğer insanlara da aşı yaptıklarını belirterek, “Diğer insanlara da aşı yaptığımızda yaşlı insanlar da korunmuş oluyor çünkü toplumdan geçiş aza indirgenmiş oluyor. O yüzden yaşlı insanların bakımını yapan insanları da aşılıyoruz, böylece bulaşma riskini azaltmış oluyoruz” dedi.
“GEBELİĞİN 3’ÜNCÜ AYINDAN SONRA ÖNERİYORUZ”
Gebelikte de grip aşısı önerdiklerini söyleyen Prof. Saltoğlu, “Domuz gribi zamanında rutin olarak hamilelere aşı yapılmasını önermiştik. 1. Trimester’dan sonra 2. ve 3. Trimesterda yapılmasını öneriyoruz. Bir pandemi durumu olduğunda ilk trimesterda da yapılabilir. Genellikle biz gebeliğin 3’üncü ayından sonra yapılmasını öneriyoruz. Dünya Sağlık Örgütü de bu şekilde öneriyor” şeklinde konuştu.
“GRİP AŞISI İNFLUENZA A VE B’YE KARŞI KORUYOR”
Prof. Saltoğlu, “Grip aşısı İnfluenza A ve B’ye karşı koruyor. Aşıdan çekinen insanlar da oluyor ama aşı olmadıkları zaman gribe yakalandıklarında, mevcut hastalıklarının kişiyi yoğun bakıma yatıracak kadar zor geçtiğini anlattığımızda aşının önemini kavrayıp ikna oluyorlar” ifadelerini kullandı.