Kestane, çok lezzetli bir yiyecektir. Bilimsel adı ile Castanea olarak bilinen kestane, kayıngiller familyasına mensuptur. Kestanenin faydaları gerçekten de mucizevi denilecek kadar kapsamlıdır. Kestane, kişinin genel sağlık durumunun olumlu yönde etkilenmesini sağlayacak kadar yararlıdır. Bu yüzden birçok uzman, sık sık kestane tüketmenizi tavsiye etmektedir.

Kestanenin Faydaları Nelerdir?

Kestanenin faydaları başlıca şunlardır:

1.    İltihaplanmayı Azaltması

Kestane, içerisinde bulunan C vitamini, polifenoller ve gallik asitten dolayı antiinflamasyon etkisine sahiptir. Bu yüzden kestane, vücuttaki iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olur. Bu yüzden iltihaplı sağlık problemleri ile savaşan kişilerin sık sık kestane tüketmeleri gerekir.

2.    Kansere Yakalanma İhtimalini Düşürmesi

Kestane, antioksidan içeriğe sahiptir. Antioksidan içeriğe sahip olan yiyecekler, kanserli hücrelerin oluşmasını ve hücre mutasyonunu büyük oranda engeller. Bu yüzden düzenli ve dengeli bir şekilde kestane yemek, kanserden korunmanıza yardımcı olacaktır.

3.    Tokluk Hissi Duymaya Yardımcı Olması

Günümüzde aşırı kilo problemi, oldukça sık görülen bir problem haline gelmiştir. Bu problem, genellikle aşırı yemek yemekten kaynaklanır. Aşırı yemek yemenin de temel sebeplerinden biri kişinin tokluk hissedememesidir. Tokluk hissetmek için kestane gibi besleyici gıdalar yemek gerekir. Kestane hem besleyicidir hem de kalori değeri düşük olduğu için tokluk hissi duymanıza yardımcı olur.

4.    Kan Basıncını Kontrol Altına Alması

Kestane, özellikle de çiğ hali ile kan basıncını kontrol altına alıcı bir etkiye sahiptir. Bu yüzden kestane, ciddi beyin hastalıklarına ve kalp hastalıklarına engel olabilir.

Kestane Nasıl Pişirilir?

Kestaneyi pişirmek için sağlıklı ve lezzetli bir yöntem arıyorsanız şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

·         Haşlama: Özellikle de çiğneme konusunda problem yaşayan kişiler, kestaneyi haşlayarak tüketmeyi tercih ederler. Kestane, 20 – 25 dakika içerisinde yumuşacık hale gelecek kadar kaynamış olur. Kaynama esnasında kaynama suyuna bir çay kaşığı şeker atarak kestanelerin daha leziz ve yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz. Haşlama yöntemi, kestanenin besin değerlerini korumasına yardımcı olacak bir yöntemdir.

·         Tavada Pişirme: Birçok kişi ateşte pişen kestanenin tadını çok sevmektedir ve kestaneyi evde pişirip ateşte pişirmiş gibi bir tat elde etmek istemektedir. Kestaneyi tavada pişirip ateşte pişmiş kestane tadı elde etmek istiyorsanız kestaneyi teflon tavada, yüksek ateşte pişirmeniz gerekir. Teflon tavada, yüksek ateşte ve hızlı bir biçimde pişen kestaneler, ateşte pişmiş gibi bir lezzete sahip olacaktır.

·         Haşlayıp Yağda Kızartma: Bazı kişiler kestaneyi, yemek gibi tüketmek istemektedir. Bu kişiler, kestaneyi haşladıktan sonra yağda kızartabilirler. Ancak, kestaneyi yağda kızartacaksanız çok az yağ kullanmanız, elde edeceğiniz yiyeceğin sağlıklı olması açısından çok önemlidir. Kestaneler bu yöntemle pişirildikleri zaman; haşlanma işlemi esnasında yumuşayıp yağda kızartma işlemi esnasında da lezzetli bir tada sahip olacaktır.

Hamilelikte Kestane Yenir Mi?

Hamilelikte kestane tüketilebilir. Kestane, birçok anne adayının aşerdiği bir yiyecektir. Buna ek olarak kestane, faydalı etkileri ve mide bulantısını önleme özelliği ile hamilelik dönemini daha rahat atlatmanızı sağlayabilir. Bu yüzden hamilelikte kestane tüketmek zararlı değil, tam aksine yararlıdır.

Kestane Gaz Yapar Mı?

Kestane, metabolizmayı çok hızlandırdığı için gaz oluşumuna sebep olabilir. Bu yüzden gaz probleminden mustarip olan kişilerin kestane tüketmemeleri ya da kestane tüketseler bile ölçülü davranmaları gerekmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ