Kadın sağlığı ve kanserle mücadelede bilinç oluşturmak amacıyla Medicana International İzmir Hastanesi’nde “Kadın doktorlar kadın kanserlerini konuşuyor” başlıklı bir söyleşi düzenlendi.

Etkinlik, Medicana International İzmir Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Gülcan Bulut’un moderatörlüğünde gerçekleşti. Söyleşiye, hastanede tedavi gören onkoloji hastaları da katılım sağladı. Etkinlikte Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Lütfiye Demir, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İlkay Nafiye Topaloğlu, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Çimen Akçay, Psikiyatrist Dr. Öğr. Üyesi Müge Yaşar ve Radyoloji Uzmanı Dr. Feray Saraçoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Doç. Dr. Gülcan Bulut, kadınların hayatın pek çok alanında sorumluluk üstlenirken kendi sağlıklarını ihmal edebildiklerini belirtti. Bilinçlenmenin, kadın kanserleriyle mücadelede en önemli adımlardan biri olduğunu vurgulayan Bulut, Mart ayının Kolon Kanseri Farkındalık Ayı olduğunu hatırlatarak, taramanın ölüm oranlarını azaltmadaki kritik rolüne dikkat çekti.

GENETİK TESTLERDE DOĞRU ZAMANLAMA ÖNEMLİ

Prof. Dr. Lütfiye Demir, erken tanının önemine işaret ederek, taramaların düzenli yapılması gerektiğini belirtti. 45-54 yaş aralığındaki kadınlarda meme kanserinin daha sık görüldüğünü ifade eden Demir, bu yaş grubundaki kadınların yılda bir kez mamografi ve ultrason yaptırmaları gerektiğini, 54 yaş sonrası ise bu sıklığın iki yıla çıkarılabileceğini söyledi. Ayrıca BRCA geni taşıyıcılarının risk altında olduğunu belirterek genetik testlerin 16 yaş sonrası, tercihen 18-20 yaş arasında yapılmasının uygun olduğunu vurguladı.

HPV AŞISI VE TARAMA TESTLERİ BİRLİKTE SÜRDÜRÜLMELİ

Op. Dr. İlkay Topaloğlu ise rahim ağzı kanserinin çoğunlukla HPV enfeksiyonu kaynaklı olduğunu belirtti. Aşılamanın önemli olduğunu ancak tarama testlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini aktaran Topaloğlu, Türkiye’de son dönemde uygulamaya giren 9’lu HPV aşısının koruyuculuğuna dikkat çekti. 21 yaşından itibaren düzenli olarak smear ve HPV testi yaptırılması gerektiğini vurguladı.

TEDAVİLER GELECEK PLANLANARAK UYGULANMALI

Uzm. Dr. Çimen Akçay, onkolojik tedavi süreçlerinin sadece mevcut durumu değil, hastanın uzun vadeli yaşam kalitesini de göz önünde bulunduracak şekilde planlandığını ifade etti. Hastaların, tedavi sürecinde hekimleriyle sürekli iletişimde kalmalarının önemini vurguladı.

RUHSAL DESTEK TEDAVİNİN PARÇASI OLMALI

Dr. Öğr. Üyesi Müge Yaşar, kanserin sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik bir mücadele gerektirdiğini söyledi. Tanı sonrası hastalarda yas sürecinin başlayabileceğini, bu dönemde ruhsal desteğin tedaviye olumlu katkı sağladığını ifade etti.

MAMOGRAFİ GÜVENLİ VE ETKİLİ BİR TARAMA YÖNTEMİ

Radyoloji Uzmanı Dr. Feray Saraçoğlu, mamografiyle ilgili yanlış bilgilere dikkat çekerek, bu yöntemin düşük dozda radyasyon içerdiğini ve 60 yılı aşkın süredir güvenle kullanıldığını söyledi. Mamografinin erken tanıdaki önemine vurgu yaparak, hâlâ yerine geçebilecek daha etkili bir alternatifin bulunmadığını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ