Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek’te gerçekleştirdiği dalışlarda şok edici bir manzarayla karşılaştı. Marmara Denizi’nde müsilaj sorununun tüm bölgeye yayıldığını belirten Sarı, su altı görüntüleriyle durumu gözler önüne serdi. Bu sorunun giderek yayılmasının, bölgedeki ekosistemi ciddi şekilde tehdit ettiğini ifade eden Prof. Dr. Sarı, acil eylem planlarının devreye sokulması gerektiğini vurguladı.

Mudanya Güzelyalı ve Yalova Çınarcık Esenköy Balıkçı Barınağı'nda, vatandaşlar tarafından çekilen cep telefonu görüntüleri, müsilajın deniz yüzeyine ulaştığını gösterdi. Prof. Dr. Sarı, bu durumu değerlendirerek, ekosistemin büyük bir tehdit altında olduğunu belirtti.

“İZMİT KÖRFEZİ DE MÜSİLAJLA KARŞILAŞACAK”

Prof. Dr. Sarı, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "25 Ekim 2024 tarihinde Erdek Körfezi'nde tekrar ortaya çıkan müsilaj, hızla Marmara Adaları çevresine ve Güney Marmara’ya yayıldı. 4 hafta içinde Marmara’nın kuzeyine kadar yaklaşmış durumda. Bugün itibarıyla, Gemlik Körfezi, İstanbul Adaları çevresi ve Yalova Çınarcık bölgesinde 5-25 metre derinliklerde, örümcek ağı gibi Marmara’yı sarmış durumda ve yüzeye iyice yaklaşmış durumda. Çınarcık Esenköy Balıkçı Barınağı’nda kıyıdan bakanlar müsilajı çıplak gözle görmeye başladılar. Bu, müsilajın yüzeye doğru yükseldiğini ve kuzeye doğru yayılmaya devam ettiğini gösteriyor. Önümüzdeki bir iki hafta içinde İzmit Körfezi de müsilajla karşılaşacak gibi görünüyor."

“ÇALIŞMAYAN ARITMA TESİSLERİNİ HIZLA FAALİYETE GEÇİRMELİ”

Müsilajın önlenebilmesi için atılması gereken acil adımlara dikkat çeken Sarı, "Marmara Denizi’ne çeşitli yollarla gelen kirlilik kaynaklarını kontrol altına almamız gerekiyor. Evsel atıklar, endüstriyel atıklar ve diğer kirlilik kaynakları acilen denetlenmeli. Çalışmayan arıtma tesislerini hızla faaliyete geçirmeli, sanayi tesislerinin çevreye verdiği zararı önlemek için denetimleri artırmalıyız. Eğer bu önlemleri alırsak, yaz aylarında müsilajın tekrar yüzeye çıkmasının etkisini bir nebze azaltabiliriz. Ancak bu ihmal edilirse, önümüzdeki bahar ve yaz aylarında daha zor günler bizi bekliyor. Müsilaj bir sonuçtur ve nedenlerinin ortadan kaldırılması gerekir." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi