İzmir Barosu Avukat Nevzat Erdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Baro Başkanı Avukat Sefa Yılmaz, son dönemde Menemen T Tipi Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerinin inkar edilemez boyutlara ulaştığını ifade etti. Cezaevlerinden sorumlu başsavcı vekili ve Menemen T Tipi Cezaevi savcısıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Yılmaz, idari soruşturmanın başlatıldığını aktardı.

CEZAEVLERİNDE AŞIRI KALABALIK VE FİZİKİ KOŞULLAR

Yılmaz, Menemen T Tipi Cezaevi'nde 10 kişilik koğuşlarda 35 kişinin barındırıldığını, koğuşlarda üç vardiya halinde uyuma düzeni oluşturulduğunu söyledi. Özellikle son gözaltı dalgası sonrası tutuklanan 17 kişinin adli suçlularla aynı koğuşlarda tutulduğunu belirten Yılmaz, koğuşlarda hiyerarşik düzenin sürdüğünü ve bu durumun ciddi hak ihlallerine yol açtığını ifade etti.

SİYASİ SAİKLE UYGULANAN ŞİDDET İDDİALARI

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından yaşanan protestolarda tutuklanan gençlere yönelik şiddet iddialarına değinen Yılmaz, Menemen Cezaevi’nde tutuklulara yönelik “siz teröristsiniz” ve “devletin gücünü size göstereceğiz” ifadeleri eşliğinde şiddet uygulandığını aktardı. Cezaevi doktorlarının küçük yaralanmaları görmezden geldiğini ve işkence şikayetlerini ciddiye almadığını belirten Yılmaz, bu konuda Tabip Odası ile birlikte disiplin süreci başlatacaklarını açıkladı.

TUTUKLU ÖĞRENCİLER CEZAEVİNDE SINAVA GİRECEK

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ceren Şen Tosun, tutuklu öğrencilerin cezaevinde sınavlarına girebilmesi için üniversiteler ve cezaevi idaresi ile görüşmeler yürütüldüğünü ve sınavların cezaevi ortamında yapılacağını açıkladı.

CEZAEVİ RAPORUNDA TEMEL HAK İHLALLERİ SIRALANDI

İzmir Barosu Cezaevi Komisyonu’nun hazırladığı raporda, cezaevlerinde süreli ve süresiz yayınlara erişim kısıtlamaları, kitaplara el konulması, sohbet hakkının sınırlandırılması ve kültürel faaliyetlerin engellenmesi gibi birçok hak ihlaline yer verildi. Mahpusların üst aramasında ayakkabılarının çıkarılmaya zorlanması ve yetersiz hijyen koşulları da raporda vurgulandı.

SAĞLIK HAKKI VE ÇİFT KELEPÇE DAYATMASI

Raporda, mahpusların sağlık hizmetlerine erişimde ciddi sıkıntılar yaşadığı, hastane sevklerinin uzun süre geciktiği, revir doktorlarının yalnızca sevk işlemi yaptığı belirtildi. Hastane sevklerinde çift kelepçe uygulamasına itiraz eden mahpusların darp edildiği ve sağlık hakkından mahrum bırakıldığı bilgisi paylaşıldı.

HİJYEN VE YAŞAM KOŞULLARINDAKİ EKSİKLİKLER

Mahpusların 8 metrekarelik odalarda 21 saat kapalı kaldığı, temizlik hizmetlerinin yetersiz olduğu, yemeklerin sağlıksız ve kalitesiz olduğu, içme suyunun kirli olduğu belirtildi. Kantin ürünlerinin düşük kaliteli ve pahalı olduğu da tespitler arasında yer aldı.

GÖRÜŞ VE İLETİŞİM HAKLARI SINIRLANDIRILIYOR

Mahpusların aile ve avukat görüşlerinin kısıtlandığı, telefon görüşmelerinin 10 dakika ile sınırlı olduğu ve teknik sorunlar nedeniyle iletişimde aksaklıklar yaşandığı ifade edildi. İdari Gözlem Kurulu kararlarıyla görüş haklarının keyfi olarak engellendiği de raporda yer aldı.

AÇLIK GREVLERİ VE HÜCRE KOŞULLARI

Kırıklar Cezaevi'nde mahpusların kuyu tipi hücre koşullarına, sohbet hakkının engellenmesine ve hasta mahpusların serbest bırakılmamasına karşı süresiz açlık grevi başlattıkları bildirildi. Modül tipi hücrelerin fiziksel ve psikolojik açıdan insanlık dışı olduğu belirtildi.

İNFAZLARDA İNSAN ONURUNA SAYGI VURGUSU

Raporun sonuç kısmında, kötü muamele ve işkence yasağı başta olmak üzere cezaevlerinde yaşanan tüm hak ihlallerinin sona erdirilmesi, cezaevi idaresinin insan onuruna uygun infaz yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak: ANKA