Hava sıcaklıklarının düşmesi ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte konutlarda en ekonomik ısınma yönteminin hangisi olduğu tartışılıyor. Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, doğal gaz veya elektrik gibi enerji kaynaklarının seçiminden önce yalıtımın önemine dikkat çekti. Hepbaşlı, bilinçli tüketim ve enerji verimliliğinin, ısıtma harcamalarında tasarruf sağlamanın en etkili ve güvenilir yolu olduğunu belirtti.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyesi olan ve enerji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığı nedeniyle her yıl 10 milyar doların üzerinde kaynak harcandığını hatırlattı. Enerji tasarrufu için alışkanlıkların değişmesi gerektiğini belirten Hepbaşlı, elektrik, doğal gaz ya da kömür gibi yakıt türlerinden bağımsız olarak konutlarda ısı tasarrufu sağlamak için öncelikle yalıtımın yapılmasının önemine dikkat çekti.
“EN UCUZ ENERJİ; İSRAF EDİLMEYEN, VERİMLİ KULLANILAN ENERJİDİR”
Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Türkiye'de enerjinin yaklaşık yüzde 40'ının konutlarda kullanıldığını ve bunun yüzde 85'inin ısıtma ve soğutma harcamalarına ayrıldığını belirtti. Yalıtımsız binalarda, yalıtımlı binalara göre iki kat enerji harcandığını vurgulayan Hepbaşlı, “En temiz, ucuz, yerli ve milli enerji; israf edilmeyen, verimli kullanılan enerjidir” dedi. Küçük detaylara dikkat ederek, alışkanlıklarda değişiklik yaparak, ısı yalıtımı sağlayarak ve verimli cihazlar tercih ederek enerji tasarrufu sağlanabileceğini ifade eden Hepbaşlı, yakıt tüketimi düşük, verimliliği yüksek ve çevreci cihazların kullanılmasını önerdi. Yapılan hesaplamalara göre, bu önlemlerin alınması durumunda enerji harcamalarında yüzde 20-30 tasarruf sağlanabileceğini kaydetti.
"KLİMALAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ AÇISINDAN DAHA AVANTAJLI"
Hepbaşlı, elektrikli cihazlarla ısınmanın ekonomik olmamasına rağmen zahmetsizliği nedeniyle bazı bölgelerde sıklıkla tercih edildiğini belirtti. Hepbaşlı, elektrikli soba olarak bilinen ısıtıcıların kullandığı her 1 kW elektrik gücü için yalnızca 1 kWh enerji ürettiğini ve bu cihazların bütçe ve enerji verimliliği açısından uygun olmadığını vurguladı.
Klima veya ısı pompalarıyla ısınmayı tercih edenlerin, cihazın COP (etki katsayısı) değerine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Hepbaşlı, "COP değeri, cihazın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı üretebildiğini gösterir. A sınıfı klimalarda bu değer 3,60 ve üzeridir, bu da daha az elektrikle daha fazla ısıtma sağladığı anlamına gelir. Elektrikli ısıtıcılar ise aynı miktardaki ısı enerjisini üretmek için yaklaşık 3 kat daha fazla elektrik enerjisi harcar" dedi.
Hepbaşlı, klimaların başlangıç maliyetinin yüksek gibi görünebileceğini ancak uzun vadede elektrikli ısıtıcıya kıyasla kendini amorti edeceğini ve enerji verimliliği açısından daha avantajlı olacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin elektrik enerjisinin büyük bir kısmını ithal kaynaklarla ürettiğini hatırlatarak enerji verimliliğinin önemine dikkat çekti.
ISI TASARRUFU İÇİN BAZI ÖNERİLER
Isı tasarrufu sağlamak için uzmanlar tarafından çeşitli önerilerde bulunuldu.
- Yalıtım: Binanın mantolanması, duvarların ve çatının yalıtımı yapılmalı.
- Radyatör Kullanımı: Antre, koridor, merdiven holü, bodrum ve kullanılmayan odalardaki radyatörler iptal edilmeli. Oda termostatı kullanılmalı veya radyatörlere termostatik vana takılarak uygun sıcaklık ayarı yapılmalı.
- Mobilya Konumu: Odalardaki masa, sandalye ve yataklar dış duvarlardan uzak tutulmalı.
- Güneş Işığı: Güney cephe pencerelerden gündüzleri güneş ışığı girmesi sağlanmalı.
- Nem Oranı: Evlerin gece ve gündüz yüzde 50-55 oranında nemlendirilmesi, nemli havanın sıcaklığı daha iyi tutması ve buharlaşmanın azalması açısından önemli.
- Pencere ve Kapılar: Çift camlı pencereler tercih edilmeli, yalıtım sağlanmalı ve hava sızdırmazlığı kontrol edilmeli.
- Radyatör Arkası Yalıtımı: Radyatörlerin arkasındaki duvara alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilmeli.
- Sıcak Su Boruları: Isıtılmayan bölgelerden geçen sıcak su boruları yalıtılmalı.
- Periyodik Bakım: Kombi, klima, kalorifer ve ısı merkezlerinin yıllık bakımları düzenli olarak yaptırılmalı.
- Kalorifer ve Kazan Yalıtımı: Kat kaloriferleri ve merkezi kazanlarda yalıtımın iyi yapılması ve malzeme seçiminin yetkili servis ve teknik uzmanlarca gerçekleştirilmesi önemli.