İncir, dut ailesinin bir üyesidir. Yumuşak ve çiğnenebilir yapısı, içinde barındırdığı yenilebilir tohumlar ile birleşerek enfes bir lezzet sunar. Taze incir, narin bir yapıya sahip olduğundan çabuk bozulabilen bir meyvedir. Ama; sağlık için oldukça faydalı bir meyvedir. İncir, sindirim sisteminin düzenlenmesinden kalp sağlığının korunmasına kadar çeşitli olumlu etkiler sunar.
Bağışıklığınızı güçlendirmeye, kemiklerinizi desteklemeye ya da sindirim sorunlarınızı çözmeye mi ihtiyacınız var? Kararında tüketildiği sürece incir, bu konularda yardımcı olabilecek bir meyvedir. Kalori alımına dikkat ederek salatalarınıza taze incir ekleyebilir ya da incir yaprağını kurutup çayını demleyerek incirin faydalarından yararlanabilirsiniz. Bu yazıda, incirin faydalarına değinecek, bu süper meyve hakkında sizlerle bilmediklerinizi paylaşacağız...
İNCİRİN FAYDALARI
Besin değeri yüksek olan incir, içerdiği; lif, potasyum ve antioksidanlar sayesinde oldukça faydalıdır. Sindirim sistemini düzenlemesi, kan basıncını kontrol etmesi, kalp sağlığını desteklemesi ve daha pek çok faydası ile bu meyve, sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez bir seçenektir. Bu meyvenin sunduğu faydaları şu şekilde listeleyebiliriz:
· İncir, yüksek vitamin ve mineral içeriği sayesinde hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar.
· İçeriğindeki besin maddeleri, vücudu zararlı bakterilere karşı korur.
· Kuru incir, sindirimi kolaylaştırarak mide sağlığını korur.
· İncir sütünün siğillerin oluşumunu önlemede etkili olduğu bilinmektedir.
· İltihap önleyici özelliğe sahiptir.
· B ve C vitamini sayesinde cilt yenilenmesini destekler.
· Kalsiyum ve magnezyum içeren incir, kemiklerin ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur.
· İncir, kandaki yağ seviyelerini dengeleyerek kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
· Lif açısından zengin olan incir, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve kabızlığı önler.
· E vitamini içeriği ile saçların beslenmesine yardımcı olur ve sağlıklı görünmesini destekler.
· Lifli yapısı, tokluk hissi verir; kilo verme konusunda yardımcı olur.
· Fenol bileşikleri, vücudun temizlenmesine ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
· Lifli yapısı, diyabet hastalarında insülin işlevini desteklemekte önemli bir rol oynar.
· Vücudun günlük vitamin gereksinimlerine katkıda bulunarak genel sağlığı destekler.
· Luteolin içeren incir, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir.
İNCİRİN ZARARLARI
2010 yılında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, kauçuk veya huş polenine alerjisi olan kişilerde incir alerjisi riski bulunmaktadır. İncir, dut familyasına ait bir meyve olduğu için, bu ailede yer alan diğer meyveler (örneğin; dut, portakal ve şekerli elma) ile alerjik reaksiyonlar gösteren kişiler için incir tüketimi risklidir.
İncirin bir diğer özelliği ise doğal bir müshil etkisi göstermesidir. Bu özelliği kabızlık sorunlarına iyi gelirken, aşırı miktarda incir tüketimi ishal sorununa yol açabilir.
GÜNLÜK NE KADAR İNCİR TÜKETİLEBİLİR?
İncir, besin değeri ile sağlıklı bir atıştırmalıktır. Fakat; şeker içeriği yüksektir. Bu nedenle dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Özellikle diyabet hastalarının, taze ya da kuru incir tüketiminde ölçülü olmaları önemlidir. Genel olarak, diyabet hastalarının günde bir adet incirden fazla tüketilmemesi önerilmektedir.
İncirin besin değerleri de dikkate alındığında, 100 gramı (yaklaşık iki küçük boy incir) yaklaşık 80 kalori ve 20 gram karbonhidrat içermektedir. Bu nedenle, diyabet hastaları için aşırı tüketim, kan şekeri üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Sağlıklı kişiler için de porsiyon kontrolü sağlamak önemlidir. İdeal bir porsiyon olarak iki orta boy incir tercih edilebilir. İncirin tazeliğine aldanıp, bu miktarın üzerine çıkarsanız, yüksek oranda şeker alabilirsiniz. Bu durum, bir sonraki öğüne kadar daha hızlı acıkmanıza sebep olabilir.