TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeye göre, köyde ikamet eden ve nüfusa kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde bina yapmayan ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine tanınan süre, 31 Aralık 2028’e kadar uzatılacak.
GECEKONDU KANUNU DÜZENLEMESİ
Gecekondu Kanunu’nun 18. maddesinde yapılan düzenleme ile yıkım kararının alınacağı makamlar, süresi ve ilgililere tebliğ yöntemi belirlenerek, yıkım işleminin tebliğden sonra nasıl yapılacağına ilişkin netlik sağlandı. Bu düzenleme, idari işleme karşı yargı yoluna başvuru imkanı da sunuyor.
İMAR HAKKI AKTARIMI
İmar hakkı aktarımı, belirli alanlarda, parselin tamamı ya da bir kısmının kamu hizmet alanlarında kalması nedeniyle özel mülkiyete konu yapılaşma hakkının verilememesi durumunda, emsal inşaat hakkının başka parsel ya da parsellere taşınması işlemidir. Bu düzenleme ile umumi ve kamu hizmet alanlarının kamu mülkiyetine bedelsiz geçirilmesi amaçlanırken, kamulaştırmasız el atma davalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
KAMU HİZMETİ ALANLARI
Düzenleme, çeşitli kamu hizmet alanlarının, örneğin yol, park, sağlık ve eğitim tesis alanları gibi, belirli amaçlarla kullanılması gerektiğini belirtiyor. Bu alanlar, başka maksatlarla kullanılamayacak ve taşınmaz maliklerinin talebiyle fonksiyon değişikliği yapılabilecek.
DEĞER ARTIŞ PAYI
İmar planı değişiklikleri sonucu değer artışı olan parsellerin artan değerinin yüzde 90’ı, değer artış payı olarak alınacak. Bu pay, peşin veya taksitle ödenebilecek. Peşin ödemelerde yüzde 10 indirim uygulanacak.
YAPI DENETİM HİZMETLERİ DÜZENLEMESİ
Kanun ile birlikte, yapı denetim hizmet sözleşmelerinin kurulması ve denetim firmalarının görevlendirilmesi için yeni düzenlemeler getirilecek. Ayrıca, güneş ve rüzgar enerji santralleri, yapı denetim hizmetleri kapsamı dışına çıkarılacak. 500 metrekareye kadar inşaat alanı olan yapılar için, yapı sahibi tarafından seçilen denetim kuruluşu ile sözleşme yapılacak.