Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat depremlerinin ardından birçok projeyi hayata geçirdiklerini, bunlardan birinin "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi" olduğunu belirtti.
Tatar, proje kapsamında 485 diri faya öncelik verildiğini ve 132 fayda TÜBİTAK, AFAD, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile 24 üniversiteden uzmanların çalışmalar yaptığını ifade etti. Bu çalışmalarla elde edilen veriler, Türkiye diri fay haritası ve deprem tehlike haritasının güncellenmesine olanak sağlayacak.
AVRUPA'NIN EN BÜYÜK DEPREM GÖZLEM AĞI
Tatar, Türkiye’nin 1187 istasyonuyla Avrupa’nın en büyük deprem gözlem ağına sahip olduğunu ve 2025 yılında bu sayının 1200’ün üzerine çıkarılacağını belirtti.
ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR VE YENİ İSTASYONLAR
2024 yılında Azerbaycan’ın Şuşa kentinde derin kuyu deprem gözlem istasyonu kurduklarını söyleyen Tatar, Türkiye’nin milli deprem yazılımlarının Azerbaycan’a transfer edildiğini ve benzer çalışmaların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) de sürdüğünü açıkladı. 2025 yılı itibarıyla KKTC’deki istasyon sayısının 22’ye çıkacağı belirtildi.
Erenköy’de kurulumuna başlanan ve 0,1 büyüklüğüne kadar mikro depremleri ölçebilen istasyonun, 100 metre derinlikte farklı sensörlerden oluştuğunu ifade eden Tatar, bu sistemle Doğu Akdeniz’deki sismik aktivitenin daha sağlıklı izlenebileceğini sözlerine ekledi.