İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başlayan ve tutuklanmasıyla birlikte büyüyen protestolar kapsamında, çoğunluğu gençlerden oluşan 316 kişi tutuklandı.
ANKA Haber Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre, Türkiye genelinde protestolar nedeniyle yaklaşık 2 bin kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 268’i İstanbul’da, 19’u İzmir’de, 19’u Bursa’da, 4’ü Ankara’da, 3’ü Kocaeli’de ve 3’ü Adana’da olmak üzere toplam 316 kişi tutuklandı. Tutukluların büyük kısmının gençlerden oluştuğu, Şeker Bayramı’nı cezaevinde geçirdikleri belirtildi.
İSTANBUL'DA İKİ AYRI İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, protestolara katılan 213 kişi hakkında iki ayrı iddianame düzenledi. Bu kişiler hakkında "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlamasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istendi. İzmir, Bursa, Ankara, Kocaeli ve Adana'da tutuklananlarla ilgili ise henüz iddianame hazırlanmadığı öğrenildi.
"ANNE BABA DAYANIŞMA AĞI"
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yanı sıra milletvekilleri ve avukatlar, cezaevinde tutulan yurttaşları ziyaret etti. Gözaltına alınan ve tutuklanan çok sayıda üniversite öğrencisinin ailesi ise çocuklarının serbest bırakılması için "Anne Baba Dayanışma Ağı"nı oluşturdu.
KÖTÜ MUAMELE İDDİALARINA YANIT
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklulara yönelik ileri sürülen iddialar hakkında açıklama yaptı. Tutukluların aile ziyareti, sağlık, hijyen, barınma gibi temel haklarına erişimlerinin engellendiği yönündeki iddiaları reddeden Tunç, "İşkence ve kötü muamele yapıldığına yönelik iddialar gerçek dışıdır, vicdan ve izandan yoksun iftiralardır. Mesnetsiz iddialar, devletimizi, adalet sistemimizi ve infaz kurumlarımızı itibarsızlaştırmayı hedefleyen karanlık bir propagandanın parçasıdır" dedi.
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Aytaç ise bu açıklamaların ardından Adalet Bakanı Tunç’a birlikte cezaevlerini ziyaret etme çağrısında bulundu.