Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında aylardır devam eden İlaç Temin Protokolü krizi eczacıları zor durumda bırakmaya devam ediyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen eczacılar, yaşadıkları sıkıntıları düdük çalarak ve alkışlarla protesto etti. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, “Eczanelerimiz bu koşullarda ayakta kalamaz. Acil önlem alınmazsa eczane iflasları an meselesidir” diyerek yetkililere seslendi.

DÜDÜKLER VE SLOGANLARLA PROTESTO

İlaç temininde yaşanan sorunları protesto etmek için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan eczacılar, “Sağlıkta tasarruf yapılamaz”, “Eczacı tahsildar olmayacak”, “Fiyat farkı ödemek hastaya eziyet” sloganları attı. Ellerinde “İlaç Fiyat Kararnamesi değişmezse yeni ilaç gelmeyecek”, “Yüzde 542 artan muayene ücretini tahsil etmek istemiyoruz” yazılı dövizler taşıyan eczacılar, fiyat politikalarındaki tutarsızlıklara tepki gösterdi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, eczanelerin içinde bulunduğu ekonomik krizin giderek derinleştiğini belirterek acil önlem çağrısında bulundu.

"ECZANELERİMİZ DERİN BİR KRİZE SÜRÜKLENMİŞTİR"

Başkan Özcan, eczanelerin birinci basamak sağlık hizmeti verdiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“İlaç fiyat politikalarındaki tutarsızlıklar, ekonomik dalgalanmalar ve taleplerimizin görmezden gelinmesi nedeniyle eczanelerimiz derin bir krize sürüklenmiştir. Türkiye’nin ve dünyanın ekonomik gerçeklerinden kopmuş İlaç Fiyat Kararnamesi nedeniyle hem eczacılar hem de hastalar mağdur olmaktadır. Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında yürütülen politikalar, sağlık hizmetlerine erişimi giderek zorlaştırmıştır.”

"İLAÇ YOKLUKLARI KRONİKLEŞTİ"

Özcan, sabit kur ile gerçek kur arasındaki farkın giderek açıldığını ve bu durumun ilaç firmalarının Türkiye pazarından çekilmesine yol açtığını ifade etti:
“İlaç yoklukları artık kronik hale gelmiştir. Yeni nesil ilaçların büyük çoğunluğu ülkemize hiç girmemektedir. SGK’nın karşıladığı pek çok ilaç için ise hastalar yüksek fiyat farkları ödemek zorunda kalmaktadır.”

"HASTALAR TEDAVİLERE ULAŞAMIYOR"

İlaç ve sağlık harcamalarına en az bütçe ayıran ülkelerden biri olduklarını belirten Özcan, sağlık politikalarının hem eczacıları hem de vatandaşları mağdur ettiğini söyledi:
“Eczaneler, sağlık sisteminin en kırılgan halkası olarak ekonomik çıkmaza girmiştir. Küçük sermayelerle işletilen eczaneler artık ilaç temin edemez hale gelmiştir. Bu sorunları defalarca yetkililere iletmemize rağmen kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunamamıştır. Bu koşullarda eczanelerimiz ayakta kalamaz.”

"ECZANE İFLASLARI AN MESELESİ"

Acil önlem alınmazsa eczanelerin iflasının kaçınılmaz olduğunu belirten Özcan, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:
“İlaç Fiyat Kararnamesi’nin günümüz ekonomik koşullarına ve enflasyon oranlarına uygun şekilde güncellenmesi gerekmektedir. Her fiyat güncellemesinde, eczacı baremlerinin de otomatik olarak artırılması zorunludur. Eczanelerimizin ilaç ve sağlık hizmetlerini sürdürebilmesi için ekonomik koşullara uygun bir protokol ivedilikle hayata geçirilmelidir.”

Uygulanan ilaç politikasının Türkiye’nin ekonomik gerçeklerinden koptuğunu vurgulayan Özcan, “Biz eczacılar, halkımızın sağlık kapısını açık tutmak için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi