Yönetmelik, hayvan hastalıkları nedeniyle yapılacak tazminat ödemelerinin kapsamını ve koşullarını belirliyor. Ayrıca, hangi durumlarda tazminat ödeneceği ve ödenmeyeceği de yönetmelikle netleştirildi.
ŞARBON TAZMİNATINDA YENİ DÜZENLEME
Yapılan değişiklikle, şarbon hastalığı nedeniyle ödenecek tazminatlarla ilgili esaslar yeniden düzenlendi. Buna göre:
- Şarbon hastalığına yakalandığı laboratuvar muayenesiyle tespit edilen, karantina sürecinde hastalığın açık belirtilerini gösterdiği için öldüğü resmi veteriner hekim tarafından doğrulanan sığır, koyun, keçi ve tek tırnaklı hayvanlar için tazminat, hayvanın takdir edilen değerinin 4’te 3’ü üzerinden hesaplanacak.
- Sığır ile koyun ve keçi brusellozu gibi hastalıklar resmi laboratuvarlarca, diğer hastalıklar ise resmi veya yetkilendirilmiş veteriner hekimler ya da laboratuvarlarca tespit edildiği takdirde tazminat ödemesi yapılacak.
Yönetmelik, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında teminat altına alınan ve ödeme kararı verilen durumlarda, tazminat ödemesinde önceliğin TARSİM'e ait olduğunu da belirtiyor.
İTHAL HAYVANLARA TAZMİNAT YOK
Fiili ithalat işlemleri tamamlanmamış hayvanlar, yönetmelik kapsamında tazminat ödemesi yapılacak durumlar arasında yer almayacak.
Bu düzenlemelerle, hayvan hastalıkları nedeniyle yapılacak tazminat ödemelerinin çerçevesi daha net bir şekilde çizilmiş oldu.