Hamburger ekmeği ve unlu mamullerde kullanılan azodikarbonamid maddesi, aynı zamanda yoga matlarının üretiminde de yer alıyor. Türkiye’de kullanımı yasak olan bu katkı maddesinin bazı ülkelerde serbest olduğunu belirten Öğretim Görevlisi Sinem Erdin, tüketicilere etiket bilgilerini dikkatle incelemeleri yönünde uyarıda bulundu.

Unlu gıdalara elastikiyet kazandıran ve beyazlatıcı olarak kullanılan azodikarbonamid (E927a), sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek bir katkı maddesi olarak biliniyor. İstanbul Beykent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden Öğr. Gör. Sinem Erdin, gıda katkı maddelerinin sıkı denetimlere tabi olduğunu belirtirken, önemli olanın katkı maddelerinin kullanım dozları olduğunu vurguladı.

Erdin, azodikarbonamidin metabolizmada parçalandığında ortaya çıkan "semicarbazide" adlı bileşiğin hayvan deneylerinde tümör büyütücü etkisi olduğunun görüldüğünü belirterek, 2020 yılında Nijerya’da yapılan bir çalışmada bu maddenin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını olumsuz etkilediğinin tespit edildiğini aktardı. Avrupa Gıda Güvenlik Otoritesi ve Kodeks Alimentarius’un bu katkı maddesinin kullanımına sıcak bakmadığını ifade etti.

BAZI ÜLKELERDE KULLANIMI DEVAM EDİYOR

Amerika, Kanada, Nijerya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde bu katkı maddesinin kullanımına izin verildiğini belirten Erdin, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) bu maddeye dair yapılan çalışmaların insan sağlığı üzerindeki etkilerini yeterli bulmadığını ve bu nedenle kullanımına izin verdiğini ifade etti.

TÜKETİCİLER ETİKETLERİ KONTROL ETMELİ

Türkiye’de yasak olmasına rağmen ithal ürünler ve fast food zincirleri aracılığıyla bireylerin bu maddeye maruz kalabileceğini vurgulayan Erdin, tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin etiket bilgilerini dikkatle incelemeleri gerektiğini söyledi. Erdin, "Paket üzerinde ADA kısaltması veya E927a kodu bulunuyorsa, bu madde içeriğinde yer alıyor olabilir. Bu ürünleri tüketmemek tercih edilebilir" dedi.

FAST FOOD TÜKETİMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Fast food ürünlerinde yalnızca bu katkı maddesinin değil, yüksek oranda trans yağ, şeker, doymuş yağ ve tuz bulunduğuna dikkat çeken Erdin, bu bileşenlerin diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklarla ilişkili olduğunu vurguladı. Fast food tüketiminin mümkün olduğunca sınırlandırılması gerektiğini belirterek, en büyük sağlık riskinin yalnızca katkı maddeleri değil, bu besinlerin genel içeriği olduğunu ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi