Seçim, muhalefetin parlamentoyu boykot etmesi ve seçime katılmaması nedeniyle tek adayla gerçekleşti.
TARİHTE İLK KEZ SEÇİM KURULU CUMHURBAŞKANI SEÇTİ
Gürcistan tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı, 300 kişilik seçim kurulunca seçildi. Seçim kurulu, milletvekilleri ve yerel yönetim temsilcilerinden oluştu. Oylamada 225 üye oy kullanırken, 224 kişi tek aday olan Kavelaşvili lehinde oy verdi.
MUHALEFETİN BOYKOTU VE İDDİALAR
Ekim ayında yapılan parlamento seçimlerinde hile yapıldığını öne süren dört muhalefet partisi, parlamentoyu boykot ederek cumhurbaşkanlığı seçim sürecine katılmadı. Muhalefet partileri, Kavelaşvili’nin 29 Aralık’ta göreve başlamasından sonra bile mevcut Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’yi meşru lider olarak görmeye devam edeceklerini açıkladı.
AB KATILIM SÜRECİ VE ETKİLER
İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi’nin, ülkenin 2028 yılına kadar AB’ye katılım sürecini dondurma kararı, hem halkın hem de muhalefetin tepkisine neden olmuştu. Anayasada belirtilen ulusal hedefin askıya alınması, Gürcistan’daki siyasi gerilimi daha da artırdı.
ZURABİŞVİLİ'DEN GÖREV SÜRESİ AÇIKLAMASI
Görev süresi sona ermek üzere olan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yaptığı açıklamada, makamını kimseye bırakmayacağını ifade etti. Zurabişvili, “Bu arada hiçbir yere gitmiyorum, makamı kimseye bırakmayacağım. Buradayım ve burada olacağım” diyerek seçim sonuçlarını tanımadığını belirtti.
YENİ CUMHURBAŞKANINA TEPKİLER
Rusya’ya yakınlığıyla bilinen Mikheil Kavelaşvili’nin cumhurbaşkanlığına seçilmesi, Gürcistan’da yeni bir siyasi tartışma başlattı. Muhalefet ve halk, Kavelaşvili’nin seçilmesini meşru görmezken, iktidar partisi bu sürecin anayasa ve yasal çerçeveye uygun olduğunu savunuyor.
Yeni Cumhurbaşkanı Mikheil Kavelaşvili’nin göreve başlamasıyla Gürcistan’da siyasi gerilimlerin daha da artması bekleniyor.