Güney Kore Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında başlatılan azil sürecine ilişkin nihai kararını 4 Nisan Cuma günü saat 11.00’de açıklayacağını duyurdu. Mahkemenin kamuya açık olarak gerçekleştireceği duruşma, televizyon kanallarından da canlı yayınlanacak.

Söz konusu süreçte, ülke genelinde artan gerilim nedeniyle Güney Kore Ulusal Polis Teşkilatı protesto ihtimaline karşı alarma geçti. Yerel medyada yer alan haberlere göre, Yoon'un destekçileri ve karşıtları tarafından düzenlenmesi beklenen gösteriler sebebiyle yaklaşık 14 bin polis memurunun görev alacağı belirtildi. Mahkeme binasında güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarılırken, yasa dışı girişimlerde bulunan kişilerin gözaltına alınacağı bildirildi.

"BU ANAYASAL İSTİKRARSIZLIK DURUMUNUN ÇÖZÜLECEK OLMASI RAHATLATICI BİR GELİŞME"

Anayasa Mahkemesi'nin karar açıklayacağını duyurması, hem iktidar hem de ana muhalefet cephesinde olumlu karşılandı. İktidardaki Halkın Gücü Partisi’nin (PPP) geçici genel başkanı Kwon Young-su yaptığı değerlendirmede, "Bu anayasal istikrarsızlık durumunun çözülecek olması rahatlatıcı bir gelişme" ifadelerini kullandı. PPP Meclis Sözcüsü Kweon Seong-dong ise, "Anayasa Mahkemesi, belirli bir sonucun ortaya çıkması için uğraşan Demokratik Parti'nin saldırılarından etkilenmemeli" şeklinde konuştu.

Ana muhalefetteki Demokratik Parti’nin Meclis Sözcüsü Park Chan-dae ise mahkeme kararının Yoon’un görevden alınması yönünde olacağına inandıklarını belirterek, "Söz konusu ayaklanmayı bastıracak ve sona erdirecek en iyi karar şüphesiz ayaklanmanın elebaşı Yoon Suk Yeol'un görevden alınmasıdır" dedi.

SIKIYÖNETİM  İLAN EDİLMİŞTİ

Yoon Suk Yeol, 3 Aralık tarihinde muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla sıkıyönetim ilan etmişti. Bu kararın ardından Ulusal Meclis, Devlet Başkanı hakkında azil süreci başlatmış ve yetkilerini askıya almıştı. 15 Ocak’ta gözaltına alınarak ifadesi alınan Yoon, Güney Kore tarihinde azil süreci tamamlanmadan tutuklanan ilk devlet başkanı olmuştu.

52 GÜNLÜK TUTUKLULUK HALİ

Tutukluluğunu "hukuksuz" olarak nitelendiren Yoon, Seul Merkez Bölge Mahkemesi’ne yaptığı itiraz sonrası 52 gün süren tutukluluğun ardından serbest bırakılmıştı. Nihai kararı verecek olan Anayasa Mahkemesi'nin azil kararını onaylaması durumunda Güney Kore 60 gün içinde seçime gitmek zorunda kalacak. Mahkeme kararının reddedilmesi halinde ise Yoon Suk Yeol görevine devam edecek.

Kaynak: İHA