“Kentsel dönüşüm değil, kentsel bozuşum” “Kentsel dönüşüm değil, kentsel bozuşum”

Güney Kore’de asgari ücret 2.010.580 Won değerindedir. Bu maaş, aylık 209 saat çalışan asgari ücretliler için geçerlidir. Buna ek olarak Güney Kore’de asgari ücretin saatlik olarak 7,63 dolar olduğunu söylemek mümkündür. Bu değerlere bakıldığı zaman Güney Kore’de asgari ücret ile çalışmanın bile rahat bir hayat yaşamak için yeterli olacağını söylemek de mümkündür.

Güney Kore’de Çalışma Şartları Nasıldır?

Güney Kore’de çalışma şartları, elbette ki çalıştığınız alana göre değişkenlik gösterebilir. Ancak, genel olarak Güney Kore’de çalışma şartları şunlardır:

  • Çalışanların haftada 52 saatten fazla çalıştırılması mümkün değildir (40 saat normal çalışma, 12 saat fazla mesai ile birlikte).
  • Haftalık çalışma süresi genellikle 40 saattir.
  • Fazla mesai için ek ücret ödenmesi zorunludur. Fazla mesai ücreti, normal çalışma saatlerinin %150'si oranında ödenir.
  • Çalışanlar, günlük 8 saatten fazla çalıştırılamaz. Fazla çalışma için yasal sınır haftada 12 saattir.
  • 6 saatten fazla çalışma durumunda en az 30 dakikalık mola verilmesi zorunludur.
  • Gece çalışması (gece 22.00 ile sabah 06.00 arasında) yapanlara normal saatlerden daha yüksek bir ödeme yapılmalıdır (%50 ek ücret).
  • Çalışanların haftada en az bir gün kesintisiz dinlenme hakkı vardır.
  • Güney Kore'de asgari ücret hükümet tarafından belirlenir ve işverenler bu miktarın altında ödeme yapamaz.
  • Çalışanların yıllık en az 11 günlük ücretli izin hakkı vardır ve bu süre hizmet süresiyle artar.
  • İşten çıkarma bildirimleri genellikle 30 gün önceden yapılmalıdır. Aksi takdirde işveren 30 günlük ücret ödemek zorundadır.
  • Hamilere doğum öncesi ve sonrası toplam 12 – 18 ay ücretli izin verilir. Bu düzenleme, ülkedeki düşük doğum oranları ile mücadele edebilmek adına yapılmıştır.

Güney Kore’de İş İmkanları Nasıldır?

Güney Kore’de iş imkanları oldukça geniştir. Güney Kore’de birçok alanda iş açığı bulunmaktadır. Güney Kore’de iş bulabileceğiniz alanlar başlıca şunlardır:

  • Sağlık Sektörü: Güney Kore de tıpkı Almanya gibi ülkelerle aynı şekilde sağlık sektöründe iş gücüne ihtiyaç duymaktadır. Ancak, ülkemizdeki mavi diplomalı birçok üniversite bile Güney Kore ile denkliğe sahip değildir. Sağlık alanında Güney Kore ile denklik sağlayan üniversiteler Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesidir. Bu iki üniversitede sağlık bölümlerinden mezun olursanız Güney Kore’de çalışabilirsiniz. Buna ek olarak sağlık sektöründe temizlikçilik gibi bazı pozisyonlarda çalışmak isterseniz diplomaya sahip olmadan da çalışabilirsiniz.
  • Turizm Sektörü: Güney Kore, birçok farklı ülkede yaşayan kişi için tatil yapılacak yerlerin başında gelmektedir. Bu yüzden Güney Kore’de turizm sektörü oldukça gelişmiştir ve gelişmeye devam etmektedir. Gelişen turizm sektörü, iş gücü ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Güney Kore’de rehberlik yapabilmeniz ya da otellerde çalışabilmeniz mümkündür.
  • Hizmet Sektörü: Güney Kore, sıklıkla ziyaret edilen bir ülke olduğu için tıpkı turizm alanında olduğu gibi hizmet sektöründe de iş gücüne ihtiyaç duymaktadır. Özellikle de dil bilmeyen ve Güney Kore tarafından tanınan herhangi bir diplomaya sahip olmayan kişiler, hizmet sektöründe çalışabilirler.

Güney Kore’de Hemşire Olarak Çalışmak Zor Mu?

Güney Kore’de hemşire olarak çalışmak, elbette ki pek de kolay değildir. Zaten hemşirelik gibi sağlık sektöründe hizmet veren meslekler, dünya genelinde icra edilmesi zor mesleklerdir. Ancak, Güney Kore’de çalışanların ve özellikle de hemşireler gibi sağlık alanında çalışanların maddi ve manevi yönden avantajlı olacaklarını söylemek mümkündür.

Muhabir: Şenay Güner