Bakan Bolat, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, yeni yılda ticaret erbabının işlerini kolaylaştırmak amacıyla çeşitli düzenlemeleri ve Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'ne (MERSİS) yönelik yeni uygulamaları hayata geçireceklerini belirtti.

2025 İTİBARIYLA ELEKTRONİK ORTAMA TAŞINACAK

Şirket kuruluş işlemlerinin hali hazırda MERSİS üzerinden elektronik ortamda yürütüldüğünü ifade eden Bolat, şöyle devam etti: “Şirket kuruluşlarına ilişkin ticaret ve sanayi odalarına yapılacak ödemeleri 2025 itibariyle elektronik ortama taşıyoruz. Bu sayede, girişimcilerimiz evlerinden veya ofislerinden, elektronik veya mobil imza ile herhangi bir kuruma gitmeden şirket kurabilecekler.”

Bakan Bolat, şirket kuruluşu başvurusu, firma sorgulama ve kısıt koyma gibi işlemlerin “MERSİS Mobil” uygulaması üzerinden yapılabilmekte olduğuna dikkat çekti. Yeni yılda ise bu uygulama kapsamına şirket bilgilerindeki değişiklik başvurularını da ekleyeceklerini duyurdu.

"DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİ KOLAYLAŞTIRACAK"

Gümrük hizmetlerine hızlı ve kolay erişim sağlamak için yapılan çalışmalara da değinen Bolat, bu yılın ilk 10 ayında 2,5 milyon ithalat ve 4,1 milyon ihracat beyannamesi düzenlendiğini bildirdi. Aynı dönemde 10,3 milyon araç, 7 milyon konteyner ve 152 milyon yolcu işlemi gerçekleştirildi.

“Bu yılın ilk dokuz ayında vergi gelirlerimizin yüzde 23,7’si gümrüklerden tahsil edildi” diyen Bolat, dış ticaretin sade, şeffaf, dijital ve kolaylıklı yeni nesil gümrük uygulamaları ile yürütülmesini hedeflediklerini belirtti.

Bolat, Liman Tek Pencere, Konteyner ve Liman Takip Sistemi, Serbest Bölgeler Bilgi Sistemi ve Kağıtsız Gümrük Projesi gibi dijital projelerin dış ticaret işlemlerini kolaylaştırdığını vurguladı.

GÜMRÜK İDARESİNE GİTMEYE GEREK KALMAYACAK

Bolat, gümrük mevzuatında çeşitli kolaylık ve ayrıcalıklar sağlayan “Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası” uygulamasının başarıyla sürdürüldüğünü ifade etti.

Şu anda bu statüyü taşıyan firma sayısının 750’ye ulaştığını belirten Bakan, şirketlerin gümrük idaresine gitmeden, kendi tesislerinde işlemlerini yürütebildiklerini söyledi. Bu kapsamda “İhracat Odaklı İzinli Gönderici”, “İhracatta Yerinde Gümrükleme”, “İzinli Alıcı” ve “İthalatta Yerinde Gümrükleme” gibi uygulamaların devam ettiğini kaydetti.

PİLOT UYGULAMA HAYATA GEÇİRİLDİ

Avrupa dahil 36 ülkeyle entegrasyonun sağlandığı Ortak Transit Sistemi’nin kasım ayında güncellenerek devreye alındığını hatırlatan Bolat, şu bilgileri paylaştı:

“Önümüzdeki dönemde BİLGE Gümrük Platformu ile tüm elektronik gümrük uygulamalarını tek çatı altında birleştirerek işlemleri tamamen kağıtsız, hızlı ve güvenli hale getireceğiz. Yapay zeka ve OCR gibi yenilikçi teknolojiler kullanarak belgelerin dijital ortama aktarılmasını sağlayacağız.”

Bu kapsamda Esenboğa Gümrük İdaresi’nde başlayan pilot uygulamanın, Ankara, Kayseri, Konya gibi şehirlerdeki gümrük müdd\u00frlüklerinde de devrede olduğunu belirten Bolat, Havayolu Gümrük Beyan Sistemi’ne ilişkin pilot uygulamayı da hayata geçirdiklerini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ