Nükleer programı çerçevesinde diplomatik temaslarda bulunmak amacıyla bu hafta Tahran’a hareket eden Grossi, kritik açıklamalarda bulundu.
BATILI ÜLKELER ENDİŞELİ
Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere pek çok Batı ülkesi, uzun süredir İran’ın gizli şekilde nükleer silah geliştirme çabasında olduğuna inanıyor. Bu çerçevede Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık, Tahran yönetimiyle diyalog halinde bulunuyor. Geçtiğimiz hafta ise İran ile ABD arasında doğrudan müzakereler yürütüldü. Ancak İran, iddiaları geri çevirerek, nükleer faaliyetlerinin yalnızca barışçıl ve sivil amaçlara hizmet ettiğini savunuyor.
"NÜKLEER SİLAHA SAHİP DEĞİLİZ DEMEK YETMEZ"
Grossi, Fransa merkezli Le Monde gazetesine verdiği demeçte dikkat çeken ifadeler kullandı. “Bu bir yapboz gibi. Ellerinde gereken parçalar var ve bir gün bunları birleştirebilirler. Kat etmeleri gereken mesafe var ama o kadar da uzak değiller. Bu gerçeği kabul etmeliyiz,” diyen Grossi, uluslararası kamuoyunun yalnızca sözlü güvencelere dayanarak ikna olmayacağını vurguladı. “Bir ülkenin ‘nükleer silahımız yok’ demesi yeterli değildir. Bunu bizim teyit edebilmemiz gerekir,” şeklinde konuştu.
İKİ GÜNLÜK ZİYARET ÖNCESİ KRİTİK TEMASLAR
Grossi'nin Tahran ziyareti, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami ile planlanan görüşmeleri kapsıyor. Ziyaretin, İran ile ABD arasında cumartesi günü gerçekleştirilecek ikinci tur temaslardan önce yapılması, diplomatik çevrelerce önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Hatırlanacağı üzere ilk tur görüşmeler her iki tarafça da “olumlu ve yapıcı” olarak tanımlanmıştı.
ANLAŞMANIN GELECEĞİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
IAEA, 2015’te imzalanan ve İran’ın nükleer faaliyetlerini denetlemeye yönelik olan Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na (JCPOA) uyum sürecini izlemekle yükümlü. Ancak söz konusu anlaşma, 2018 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesini anlaşmadan tek taraflı çekmesiyle sekteye uğramıştı.