Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlü tutmak için karbonhidrat tüketiminin önemli olduğunu belirterek, "Gribe karşı ekmek yiyin" önerisinde bulundu.
KARBONHİDRATI HAYATINIZDAN ÇIKARMAYIN
Kış aylarında bağışıklık sistemini desteklemek için beslenme düzeninin dengeli olması gerektiğini vurgulayan Ozman, "Bağışıklık hücreleri farklı dönemlerde farklı makro besin gruplarını öncelikli olarak kullanabiliyor. Bu nedenle karbonhidrat, protein ve yağ gibi besin gruplarının dengeli tüketilmesi önemlidir" dedi.
Özellikle ekmek ve makarna gibi karbonhidrat içeren besinlerden kaçınmanın büyük bir hata olacağını belirten Ozman, "Karbonhidratlar vücudun primer enerji kaynağıdır. Eksiklikleri bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir" ifadelerini kullandı.
KALP SAĞLIĞINA KATKISI VAR
Ekmekle ilgili yanlış inanışlara değinen Ozman, "Bir ince dilim (25 gram) tam buğday ekmeği yalnızca 63 kaloridir. Lif açısından zengin olan tam buğday ekmeği, kan şekerini dengeler ve besleyici içeriğe sahiptir. İçeriğindeki çinko, magnezyum ve B vitaminleri vücut için oldukça gereklidir. Ayrıca, folik asit kalp sağlığını koruyan önemli bir bileşendir" dedi.
GÜNLÜK ENERJİNİN ÜÇTE BİRİNİ KARŞILIYOR
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, günlük 200 gram ekmek tüketildiğinde, bir insanın enerji ihtiyacının %35’i, protein ihtiyacının %25’i ve B1 vitamini ihtiyacının %66’sı karşılanabiliyor. Ayrıca, ekmek; magnezyum, potasyum, sodyum, A, E, B1, B2, B6 vitaminleri, niasin, bakır, çinko, demir ve fosfat açısından da zengin bir besin kaynağı.
Ekmeğe katkı maddesi olarak eklenen C vitamini ise un içindeki proteinlerin kalitesini artırarak ekmeğin besin değerini yükseltiyor.
EN GÜVENLİ GIDA: EKMEK
Tarımda kullanılan kimyasal maddeler (pestisitler) nedeniyle sebze, meyve ve kuruyemişlerde gıda güvenliği sorunları yaşanırken, uzmanlar ekmeğin en güvenli gıdalardan biri olduğunu vurguluyor.
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, "Buğday tarımsal üretimde en az kimyasal kullanılan üründür. Silolarda bekleyen buğdayın üzerindeki ilaç kalıntıları zamanla etkisini kaybeder. Un üretimi sırasında buğday kabukları soyularak işlenir ve sıkı kontrollerden geçer. Türkiye’de üretilen un ve ekmekler, hem tarım laboratuvarlarında hem de ihracat yapılan ülkelerde analiz ediliyor. Bugüne kadar hiçbir ülke Türkiye’den ihraç edilen unu geri göndermedi" dedi.