Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Genel Başkan Yardımcısı Erhan Bayram ile birlikte sendikanın Yozgat Şube Başkanlığı tarafından organize edilen istişare toplantısına katıldı. Yozgat şube yönetim kurulu üyeleri ile ilçe ve üniversite temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda, Geylan memur maaşlarının yetersizliğine dikkat çekerek refah payı verilmesi gerektiğini ifade etti.
Toplantıda konuşan Geylan, kamu çalışanlarının sendikal vesayet altında olduğunu belirterek, “Kamusal hayatı bu baskıdan kurtaracak olanlar sizlersiniz, Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu-Sen’dir” dedi.
"MEMUR VE EMEKLİYİ ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ"
Mevcut sendikaların kamu görevlilerini yeterince temsil etmediğini öne süren Geylan, “Hükümet, ‘Memur ve emekliyi enflasyona ezdirmiyoruz, ezdirmeyeceğiz’ diyor. Ancak gerçek böyle mi? 15 Ocak’ta maaşlarımıza yüzde 6 oranında zam alacağız. 2025’te kamu çalışanlarının maaş artış oranı ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olacak, kümülatif artış ise yüzde 11,3. Ancak 2025 yılı sonunda hedeflenen enflasyon oranı yüzde 17,5. İlk kez kamu çalışanlarına yapılan zam, hükümetin öngördüğü enflasyon hedefinin altında kalıyor. Yüzde 17,5’lik enflasyon beklentisine karşılık yüzde 11,3’lük zam oranı nasıl mümkün oluyor? Bu, kamu çalışanlarının haklarını yeterince savunamayan sendikalar sayesinde gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.
“GERÇEK ZAM, REFAH PAYI EKLENMESİYLE OLUR”
Memur ve emeklilere sadece enflasyon oranında zam yapıldığını vurgulayan Geylan, “15 Ocak’ta yüzde 6 oranında maaş zammına ek olarak enflasyon farkı alacağız. Ancak yalnızca enflasyon farkı kadar zam yapmak, aslında hiç zam yapılmadığı anlamına gelir. Gerçek zam, enflasyon farkına ek olarak refah payı verilmesiyle mümkündür. Bu nedenle 15 Ocak’ta sadece enflasyon farkıyla yetinilmemeli, refah payı uygulaması kalıcı hale getirilmelidir. Ayrıca, ekonomik kayıpları önlemek adına enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılması gerekmektedir” açıklamasını yaptı.
Geylan, memur ve emeklilerin 2025 yılında alım gücünün daha da düşmemesi için atılması gereken diğer adımları ise şu şekilde sıraladı:
- Memur ve emekli maaşlarındaki kayıpları telafi etmek için ek zam yapılmalıdır.
- Maaş zamları, Orta Vadeli Program’da hedeflenen enflasyon oranının altında kalmamalı, gerçekleşen enflasyona uygun hale getirilmelidir. Ayrıca, hedeflenen yüzde 4’lük büyüme oranı maaşlara yansıtılmalıdır.
- Kamu çalışanlarının gelir vergisi oranı yüzde 15’e sabitlenmelidir. Yılın ikinci yarısından itibaren artan vergi dilimleri nedeniyle kamu çalışanlarının gelir kaybı yaşaması engellenmelidir.
- Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeline bir defaya mahsus olmak üzere eğitimlerine ve yaptıkları işe uygun kadro düzenlemesi yapılmalıdır.
- Emeklilik sonrası maaşların yarı yarıya düşmesi, emekli olmayı caydırmaktadır. Emekliliği teşvik etmek ve gençlere istihdam sağlamak için emekli maaşlarının iyileştirilmesi gereklidir. İlave ek ödemeler mutlaka emeklilik maaşlarına yansıtılmalıdır.