Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aysen Koç, Yozgat'ın 14 ilçesini gezdiklerini söyleyerek  bahçe bitkileri özelinde meyve ağaçları ve sebze tohumlarını topaladıklarını aktardı. Aysen Koç, açıklamasına şöyle devam etti:

Bahçe bitkilerinde öne çıkan genetipleri çoğaltarak genetik kaynak parselimizi aldık. Genetik kaynaklarımızı koruma altına almak için böyle bir çalışma yürüttük. 

Aebe6231 7A9D 4Cec A97B Adac150D4B86 W

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma bölgerinde alana uygun bitki adaptasyonu üzerine çalışmalar yapılıyor ve tespiti uygulamalı olarak uygulanan türler çiftçilere önerilerek, fideleri de çoğaltılarak Yozgat ekolojisine uygun doğru çeşitlere yönlendiriliyor. Öğrenciler ise eğitim dönemleri içerisinde 4 bölgede kurulu yaklaşık 3 bin dönümlük uygulama alanlarında domates, biber, salatalık, ahududu, çilek, elma, armut, böğürtlen, vişne, ceviz, süs bitkileri, arpa, buğday, mercimek, nohut, asma çubuğu gibi ürünlerin ekimden toplanmasına kadar her çeşitli işlemi uygulanarak gerçekleştiriyor.

B83A0214 5873 44Ba 9B01 2113Bc004092 W

İşçiler bebek cesedi buldu İşçiler bebek cesedi buldu

Doç. Dr. Koç sözlerine şöyle devam etti:

Şu an içerisinde bulunduğumuz bahçe Gedikhasanlı Bilal Şahin Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi. Burası 110 dönümlük bir alan ve ağırlıklı olarak bahçe bitkilerinin uygulama ve araştırma çalışmaları yürütülüyor. Bir diğer alanımız kampüs altı dediğimiz alan, 40 dönümlük bir alan ve Topçu da bir alanımız var, o da yaklaşık 30 dönümlük bir alan. Biz buralarda zirai faaliyetlerimizi, araştırmalarımızı, öğrencilerimizle yaptığımız çalışmaların uygulamalarını birebir yaptırarak, kendilerine derslerde ki uygulamaları yaptırtıyoruz. Şu an içinde bulunduğumuz bahçe 2011-2012 yılından itibaren kurulmaya başlandı. Vişnelerimiz 2017 yılında dikildi, Kütahya vişnesi, maksimum 14 anacına aşılı. Toprak şartlarına uygun anaçlar üzerine aşılıyoruz her türümüzü, elmalarımızı olsun, armut, kiraz, diğer parsellerimizde bulunan meyve türlerimiz. Dikimimizden budamamıza kadar, hasadımıza kadar öğrencilerimizi eğer dönemler içerisinde burada olduğu takdirde her bir aşamasında bahçemize getiriyoruz. Çocuklar sadece teorik değil laboratuvar olsun, uygulama alanları olsun, her konuda yetiştiricilik üzerine bilgileri uygulama yaparak, kendileri de birebir öğreniyorlar.

Editör: Hüseyin Paldar