2021 yılında Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj sorunuyla mücadele amacıyla hazırlanan 22 maddelik “Marmara Denizi Eylem Planı” kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, 25 Aralık Çarşamba günü Ankara’da toplanacak.

Toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlık edecek ve 13 farklı üniversiteden akademisyenler katılacak.

Son dönemde Marmara Denizi’nde yeniden müsilaj oluşumu yönündeki ihbarların artması üzerine harekete geçen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, mevcut durumu değerlendirmek ve yeni adımları planlamak amacıyla bir dizi toplantı düzenleyecek. Bakanlık yetkilileri, bilim kurulu üyeleri ve akademisyenler bir araya gelerek Marmara Denizi’ndeki güncel durumu ele alacak.

Toplantıya, TÜBİTAK Başkanı ve Marmara Araştırma Merkezi yetkililerinin yanı sıra Bursa Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi gibi Türkiye’nin önde gelen 13 üniversitesinden bilim insanları katılacak.

Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu toplantısı öncesinde, Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerdeki yerel yönetimlerle 23 Aralık Pazartesi günü bir toplantı düzenlenecek.

Bakanlık, atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma tesislerine dönüştürülmesi gibi önemli konuları da bu görüşmede ele alacak.

Marmara Denizi’nde müsilajın ilk ortaya çıktığı 2021 yılından bu yana 38 bin 545 çevre denetimi gerçekleştirildi. Bu denetimlerde çevre mevzuatına aykırı hareket eden bin 998 tesis ve 749 deniz aracına toplam 1 milyar 227 milyon TL para cezası kesilirken, 268 tesis kapatıldı.

Bu yıl içinde Marmara Havzası’nda yapılan 11 bin 314 çevre denetiminde 727 tesise toplam 318 milyon TL idari ceza uygulandı ve 88 tesisin faaliyetleri durduruldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, denetim ve izleme çalışmalarını artırarak Marmara Denizi’nin korunmasına yönelik mücadelesini sürdürüyor.

MÜSİLAJ NEDİR?


Müsilaj, denizlerde oluşan ve halk arasında "deniz salyası" olarak bilinen yapışkan bir madde. Mikroskobik canlılar olan fitoplanktonların aşırı çoğalmasıyla ortaya çıkar. Bu durum, genellikle denizlerdeki kirlilik, sıcaklık artışı ve durağan su gibi faktörlerle tetiklenir. Müsilaj, deniz canlılarını olumsuz etkiler, oksijen seviyesini düşürür ve balıkçılık gibi sektörlere zarar verir. Temizlenmesi ve önlenmesi için deniz kirliliğinin azaltılması çok önemlidir.