Çukurova ve Doğu Akdeniz bölgelerinde akraba evliliklerinin yaygın olmasının ardından SMA (Spinal Musküler Atrofi) hastalığıyla ilgili ciddi bir tehdit oluşuyor. Adana’da açılan SMA Tarama Laboratuvarı, bu hastalığı önlemek amacıyla önemli bir adım atarak evlenmeden önce taşıyıcılık testi yapılmasını sağlıyor. Tarama laboratuvarı, Adana’nın yanı sıra Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Mersin ve Kilis illerinde de ücretsiz hizmet veriyor.

AMAÇ SAĞLIKLI BİREYLER YETİRŞTİRMEK

Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Evlilik Öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı ile SMA’lı bebeklerin doğum oranının azaltılması hedefleniyor. Adana İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halil Nacar, "SMA’lı doğacak bebeklerin doğum öncesi süreçlerini yönetebiliyoruz. Erkeğin ve kadının taşıyıcılık testi sonrasında genetik danışmanlık veriyoruz ve bebeklerin sağlıklı olabilmesi için adımlar atıyoruz" dedi. Tarama laboratuvarları sayesinde, SMA taşıyıcılığı olan çiftlerin doğacak bebekleri için sağlık merkezlerine yönlendirilerek, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi amaçlanıyor.

Bölge SMA Tarama Laboratuvarı’nda yapılan testlerin yaygınlaşmasıyla SMA’lı bebek doğumlarının büyük ölçüde önüne geçilmesi planlanıyor. Uzm. Dr. Nacar, "SMA taşıyıcılığı tespit edilen kişilere genetik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Tarama çalışmaları daha da yaygınlaştırıldığında, SMA’lı bebek doğma oranları önemli ölçüde azalacak" şeklinde konuştu.

SONUÇLAR 3 GÜN İÇERİSİNDE ALINIYOR

Seyhan Devlet Hastanesi Genel Laboratuvar Sorumlusu Uzm. Dr. Serhan Seyrek, numunelerin 3 gün içinde sonuçlandığını belirterek, "Bu laboratuvar, Türkiye’de açılan ilk laboratuvarlardan biri ve daha hızlı sonuçlar veriyor. 1 ayda 3 bin 88 numune işledik" dedi. Daha önce testlerin sonuçları, merkezi laboratuvara gönderilirken uzun sürebiliyordu. Ancak yeni laboratuvar sayesinde, bu süre 3 güne indirildi.

Adana ve çevresindeki illerde akraba evliliklerinin yaygın olması, SMA hastalığının görülme sıklığını artırıyor. Uzm. Dr. Seyrek, "Bu bölgede evlenecek çiftlerin test yaptırması büyük önem taşıyor. SMA’lı bebeklerin doğum oranları Türkiye ortalamasının üzerinde" dedi. Tarama laboratuvarı, bölgedeki SMA’lı doğumların önüne geçmeyi amaçlıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın hedefi, SMA’lı bebeklerin doğum oranlarını azaltarak, sağlıklı bireylerin dünyaya gelmesini sağlamaktır. Bu proje, Çukurova ve Doğu Akdeniz bölgelerinde yaşayan çiftler için büyük bir fırsat sunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi