Isparta’da yaşayan 70 yaşındaki emekli noter Mustafa Kemal Pınar, yaklaşık 5 yıl önce hayali olan Atatürk Kütüphanesi kurdu. Pınar, 6 bin eserlik kütüphanesiyle gençleri sosyal medyadan uzaklaştırarak, kitap okuma alışkanlığı edindirmeyi hedefliyor.

Isparta’da yaşayan 70 yaşındaki emekli noter Mustafa Kemal Pınar, kendi imkanlarıyla yaklaşık 5 yıl önce özel Atatürk Kütüphanesi kurdu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili yaklaşık bin 300’e yakın eseri kütüphanede toplayan Pınar, aynı zamanda roman, hikayelerden oluşan 6 bin eserlik kütüphanesiyle öğrencileri sosyal medyadan uzaklaştırarak, kitap okuma alışkanlığı edindirmeyi hedefliyor. Yaklaşık 25 yıl avukatlık yaptıktan sonra noterliğe geçen Mustafa Kemal Pınar, emekli olmadan önce ofisinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili kitaplarla küçük bir köşe oluşturdu. Daha sonra noterlikten emekli olan Pınar, 5 yıl önce özel Atatürk Kütüphanesi kurarak verdiği ücretsiz hizmetten tüm vatandaşların faydalanmasını istiyor. 

Ekran Görüntüsü (91)

“HAYALİME KAVUŞTUM”

Kütüphane kurmanın hayalini kurduğunu vurgulayan Mustafa Kemal Pınar, “Herkesin bir hayali vardır. Kimisi doktor, hukukçu veya subay olmak ister. Ben meslek sahibiydim ama bir hayalim vardı. Güzel bir yerde insanlara faydalı olabilecek güzel bir kütüphane açmak istiyordum. En büyük hayalim buydu hayalime kavuştum. Şuan 70 yaşındayım, kütüphane hayaline 65 yaşından itibaren kavuştum ve kütüphanede ki amacım Atatürk’ü yaşatmak, anlatmak ve kitap okumaya teşvik etmek” dedi.

Kütüphanesinde bulunan eserler hakkında bilgi veren Pınar, “Kitaplar bilgi hazinesidir, kütüphanelerde bu bilgileri toplayan yerdir. Kütüphanenin kurulma amacı aynı zamanda, gençlerimizi sosyal medyanın zararından uzaklaştırmak. Kütüphanemizde 6 bin eser var bunun bin 300 tanesi Atatürk konulu eserlerden meydana gelmektedir. Diğer kitaplarımız ise roman, öykü ve hikayelerden meydana gelmektedir. Tüm kitaplarımız bandrollüdür. Tüm gençlerimizin kütüphanemizi ziyaret ederek burada olan imkanlardan yararlanmasını istiyoruz. Gençlerimiz buraya gelerek ders çalışabilir, üniversiteli öğrencilerimiz burada tezlerini hazırlayabilirler. Gençlerimizi kitapseverlerle, şair ve yazarlarla buluşmaya teşvik ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Ekran Görüntüsü (92)-1

“TİCARİ AMACIM YOK”

Kütüphanede vatandaşlara verdiği hizmetin ücretsiz olduğuna değinen Pınar, “Kütüphaneyi kurarken ücrete dair bir şey düşünmedik. Ticari amacımız kesinlikle yoktur. Kütüphanemize üye olmak isteyen herkesten, kütüphanenin kitap çeşitliliği açısından zenginleşmesi için bir kitap getirmesini istedik sadece. Bu konuda başarılı olduğumu düşünüyorum. Kütüphaneye kitap bağışlayan çok kişi oldu ayrıca bana ait kitaplarda var” dedi.

Isparta Belediyesi Kültür Merkezi girişine yeni taşındığını belirten Pınar, “Önceden Tuhafiyeciler Sitesi alt katındaydı kütüphanem. Orada emekli vatandaşlarımızın sayısı fazlaydı. Gençlerimiz gelmiyordu. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in katkılarıyla buraya taşınarak kütüphanemi geliştirdim. Başkanımızın çok katkısı var, kendisine çok teşekkür ediyorum. Yeni yerimizde insanlara daha çok faydalı olacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Mustafa Kemal Pınar kütüphanenin yanı sıra Isparta ilçelerine giderek orada bulunan öğrencilerde kitap okuma etkinliği, özel günlerde konferans, sunum, Atatürk tablosu sergisi ve Türk Sineması sergileri açtıklarını söyledi.

Kaynak: iha