Türkiye’de emekli maaşlarıyla geçinmeye çalışan milyonlarca kişi, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Gıda, kira, ilaç ve faturalar derken maaşlar daha cebe girmeden tükeniyor. 66 yaşındaki emekli Hasan K., yaşadığı geçim sıkıntısını ve günlük hayatını özel haberimizde anlattı.
“HER AYIN SONUNU GETİRMEK İÇİN HESAP KİTAP YAPIYORUZ”
30 yıl devlet memurluğu yaptıktan sonra emekli olduğunu belirten Hasan K., aldığı maaşla sadece hayatta kalmaya çalıştığını söyledi:
“Markete girerken ne alacağımı değil, ne alamayacağımı düşünüyorum. Faturalar, ilaçlar, ev kirası… Maaş yetmiyor, ayın ortasını zor görüyoruz.”
PAZARDA ET SORAN DEĞİL, FİYAT SORAN OLDUK
Gıda fiyatlarının sürekli arttığını söyleyen Hasan K., özellikle hayvansal ürünlerin artık lüks haline geldiğini ifade etti:
“Torunlara süt alırken bile ölçüyle alıyorum. Pazarda meyveye, sebzeye bakıp geçiyoruz. Etin kilosu nedir, inanın bilmiyorum artık.”
EK İŞ YAPAN EMEKLİ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Çevresindeki birçok emeklinin ek iş yaparak yaşamını sürdürdüğünü anlatan Hasan K., “Bir arkadaşım güvenlik görevlisi oldu, diğeri bir markette çalışıyor. Benim sağlık sorunlarım var, yapamıyorum. Ama çalışacak durumda olan emekliler iş arıyor” dedi.
“EMEKLİYE SADAKA GİBİ ZAM YAPIYORLAR”
Hasan K., her yıl yapılan maaş zamlarının enflasyon karşısında eridiğini belirterek, “Yüzde 10 zam yapılıyor ama pazarda her şey yüzde 50 artmış oluyor. Maaş daha yatmadan borçlara kesiliyor. Geçim değil, hayatta kalma savaşı veriyoruz” ifadelerini kullandı.
YAŞLILIK, HUZUR DEĞİL MÜCADELE DÖNEMİNE DÖNÜŞTÜ
Hasan K., eskiden emekliliği huzurla geçirilen bir dönem olarak hayal ettiğini, ancak şimdi sosyal hayattan uzak, hesapla yaşayan bir yaşlılık süreci yaşadığını söyledi:
“Bir kahveye oturup çay içemiyoruz. Tiyatro, sinema hayal oldu. Evden pazara, pazardan eve… Böyle bir yaşlılık düşünmemiştim.”