CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, zirai don nedeniyle büyük zarar gören Niğde’de elma üreticilerini ziyaret etti. Merkez, Bor ve Altunhisar ilçelerindeki bahçeleri gezen Gürer, üreticilerin yaşadığı kayıpları yerinde inceleyerek açıklamalarda bulundu.

“NİĞDE’DE 500 BİN TON ELMA KAYBI YAŞANACAK”

Gürer, Türkiye’de 99 milyon elma ağacı bulunduğunu, bunlardan 18 milyonunun genç olduğu için ürün vermediğini belirtti. Ürün veren ağaçların bulunduğu başlıca illerin Niğde, Karaman, Konya, Antalya ve Isparta olduğunu ifade eden Gürer, “Bu illerin tamamı don olayından etkilendi, ancak Niğde’deki kayıp çok daha büyük. Geçtiğimiz yıllarda 614 bin ton elma üretilirken bu yıl 500 bin ton kayıp görülüyor. Çiçekler büyük ölçüde zarar gördü ve ciddi bir üretim kaybı yaşanacak. Beş büyük üretici ili de don vurdu” dedi.

Whatsapp Görsel 2025 04 20 Saat 09.08.41 C8De6Fee

“BU YIL ÜRÜN YOK”

Niğde’de 800 dekar bodur elma bahçesinde üretim yapan Cemil Acer, don felaketinin etkilerini rakamsal verilerle açıkladı. Acer, “Burası 800 dekar bodur elma bahçesi. Yaklaşık 4.000 ton üretimimiz oluyor. Bu sene maalesef belki 100 ton olacak. 21 yıldır bodur elma yetiştiriyoruz. Böyle felaket görmedik. Çiçeklerin içi boş. Birkaç gün içerisinde bu çiçekler dökülecek” ifadelerini kullandı.

“NİĞDE MİSKET ELMASINDA BİRİNCİ”

CHP Milletvekili Gürer, geçmişte bölgede Amasya ya da misket elması olarak bilinen türlerin yaygın olduğunu ancak ihracat şansı bulunmadığı için bu ağaçların çoğunun söküldüğünü söyledi. Gürer, “Niğde halen misket elma ağacı sayısında birinci sırada. Son yıllarda yeni elma türleri bölgeye geldi ve üretim çeşitliliği arttı” dedi.

Whatsapp Görsel 2025 04 20 Saat 09.08.41 24Dadc7A

“ÜRETİM YOK, İSTİHDAM DA YOK”

Cemil Acer, Red Chief, Super Chief, Granny Smith, Golden, Fuji ve Pink Lady gibi ihracata yönelik elma türleri ürettiklerini belirterek, “Bu yıl don felaketi nedeniyle bölgemizde üretim tamamen kayboldu. Çiçeklerin içi boş ve birkaç gün içinde dökülecek. Öğrenciler yaz aylarında çalışmaya gelirdi. Elma hasadı olmayacağı için istihdamda da büyük bir kayıp olacak” dedi.

TARSİM ELEŞTİRİSİ: ÇİFTÇİ SİGORTA YAPTIRMIYOR

Acer, sigorta konusunda yaşadıkları sorunları da dile getirdi: “TARSİM sigortasını maalesef yaptırmadık. TARSİM ile ilgili çok büyük sorunlarımız var. Bu bahçelerin büyük bir bölümü, süspansiyonlu kredilerden dolayı bankanın mecburiyetinden yapılan sigortalar. TARSİM sigorta sistemini artık çiftçi benimsemiyor.”

Gürer ise TARSİM sisteminin sadeleştirilmesi ve çiftçi lehine düzenlenmesi gerektiğini ifade ederek, “Prim desteğinin %66’dan %75’e çıkarılmasını talep ettik. TARSİM’e kayıtlı olsun olmasın tüm çiftçilerin zararları karşılanmalı” dedi.

Whatsapp Görsel 2025 04 20 Saat 09.08.41 0E2D2A4E

“MEYVE YOK, AMA MASRAF DEVAM EDECEK”

Cemil Acer, “İşçiliği hariç, tahminen dekar maliyetimiz 50.000 lira civarındaydı. Şimdi elma yok. 10 bin lirasını tasarruf edebiliriz ama yine de 40 bin lira masrafımız olacak. Bunu yapmazsak ağaç ölecek. Örneğin kırmızı örümcek ilacını atmak zorundayız ki bir sonraki dönemin gözlerine zarar vermesin” şeklinde konuştu.

“AFET BÜYÜK, DESTEK ŞART”

CHP’li Ömer Fethi Gürer, “Çiftçinin hem kredi borcu var hem de gelecek yıl üretim yapabilmesi için bu ağaçlara bakımını sürdürmesi gerekiyor. Hasarlar tespit edilmeli, gerekli destekler sağlanmalı ve yurtdışı pazarının kaybolmaması için tedbirler alınmalı. Yaşanan zarar çok büyük” dedi.

Gürer, dedesinin bir sözünü hatırlatarak, “Dedem derdi ki: ‘Hasan Dağı’nda kalbur kadar kar varsa, Bor Bağı’nın, Altunhisar Bağı’nın hayrını gör.’ Hasan Dağı’nda kar var. Afetin boyutu büyük. TARSİM’de olsun olmasın tüm üreticilerin zararları karşılanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Elif Aybike Demir