Ege Üniversitesi, Bornova Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, EGEBAM, BATI, Yeşilay İzmir Şubesi ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen etkinlik iki gün sürdü. Sempozyumda tütün, alkol, madde, teknoloji ve kumar bağımlılığı üzerine oturumlar düzenlenirken, katılımcılar için atölye çalışmaları da yapıldı.

“BAĞIMLILIKLA MÜCADELE ÇOK BOYUTLU BİR SÜREÇ”

Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, bağımlılıkla mücadeleye büyük önem verdiklerini belirterek, “Bağımlılık tek boyutlu bir sorun değil; alkol, tütün, madde, teknoloji ve kumar bağımlılığı birbiriyle bağlantılı. Üniversitemizde kurduğumuz Bağımlılık Komisyonu ile farklı disiplinlerden hocalarımız ve öğrencilerimizle birlikte çalışıyoruz. Bu mücadelede kurumlar arası iş birliği çok önemli” dedi.

“BAĞIMLILIK ŞİDDETİ TETİKLİYOR”

Yeşilay İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı, bağımlılığın günümüzde her eve girdiğini ve toplumda farkındalık oluşturmanın önemine değindi. Takımcı, “Kadına yönelik şiddet olaylarının altında çoğu zaman bağımlılık hikayeleri var. Bağımlılık şiddeti tetikleyen önemli bir faktör. Koruyucu ve önleyici çalışmalara ağırlık vermek zorundayız” ifadelerini kullandı.

“BAĞIMLILIKLA MÜCADELE BİLİNÇ OLUŞTURMAYI GEREKTİRİR”

Bornova İlçe Sağlık Müdürü Dr. Vahap Tevfik Oğuz, bağımlılık konusunda toplumsal bilincin önemini vurgulayarak, “2018-2024 yılları arasında düzenlediğimiz 413 etkinlik ve 14 proje ile 165 bin kişiye ulaştık. Bu sempozyumda bağımlılıkla ilgili doğru bilgileri paylaşarak toplumu bilinçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“BAĞIMLILIK FARK EDİLMEZSE ÇÖZÜLMEZ”

İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Burak Öztop, bağımlılığın farkında olmamanın en büyük sorunlardan biri olduğunu belirtti. Öztop, “Bağımlılıkla mücadelede önleyici çalışmalara ağırlık vermeliyiz. İzmir’de sigara bırakma poliklinikleri ve madde bağımlılığı danışma merkezleriyle mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

“TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI DAVRANIŞSAL BİR SORUNDUR”

Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Koltuksuz, teknoloji bağımlılığının davranışsal bir bağımlılık olarak tanımlanabileceğini belirtti. Koltuksuz, “Dijital bağımlılığın risk grubunda 12-20 yaş arasındaki gençler yer alıyor. Bu yaş grubuna teknolojiyi doğru kullanmayı öğretmek çok önemli” dedi.

“BAĞIMLILIK BİR SONUÇTUR”

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oya Mortan Sevi, bağımlılığın bir neden değil sonuç olduğunu vurguladı. Sevi, “Bağımlılık genellikle sorunlarla başa çıkma yöntemi olarak kullanılıyor, ancak hiçbir zaman çözüm değildir. Bağımlılığı önlemek için olumlu alışkanlıklar edinmek ve uzman desteği almak önemlidir” diyerek önerilerde bulundu.

Kaynak: iha