Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Kirazlık köyünde yer alan Torul Baraj Gölü, yıllardır elektrik enerjisi üretmenin yanı sıra, Gökkuşağı alabalığı üretimine de ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından biri olan Harşit Çayı üzerine kurulan baraj, alabalık yetiştiriciliğiyle dikkat çekiyor.
GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Torul Baraj Gölü üzerine kurulan alabalık yetiştiriciliği tesislerinde, 10 ila 30 gram arasında olan Gökkuşağı alabalıkları, gölde 1 kilogram ağırlığa kadar büyütülüyor. Bu balıklar daha sonra Karadeniz kıyısındaki tesislere gönderilerek işlemlerine devam ediliyor. 3 ila 5 kilogram ağırlığa ulaşan balıklar, Rusya, Çin, Şili, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok ülkeye ihraç ediliyor.
İHRACAT RAKAMLARDA BÜYÜK ARTIŞ
Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ahmet Bingöl, Torul Barajı’nda yaklaşık 500 ton kapasiteli balık çiftlikleri bulunduklarını belirterek, yılda 2 gram ağırlığındaki Gökkuşağı alabalıklarını 12 ay boyunca yetiştirdiklerini açıkladı. Yetiştirilen balıklar, deniz çiftliklerine gönderilip somon adayı olarak yetiştirilip, ihracat için hazırlanıyor. 2023 yılında yaklaşık 350 ton balık üretildiğini ve deniz çiftliklerinde büyütülen balıklarla birlikte 2 bin ton ihracat hedeflendiğini söyledi.
YÜKSEK İHRACAT GELİRİ
Bingöl, Türkiye’nin denizi olmayan Gümüşhane ilinden, Japonya, Çin, Şili ve Rusya gibi ülkelere yapılan balık ihracatının önemine dikkat çekti. 2023 yılının Ocak ve Ekim ayları arasında 70 bin ton somon ihracatı yapıldığını ve bunun 410 milyon dolarlık bir ihracat gelirine yol açtığını belirtti. Ayrıca, 2024 yılı için 70-80 bin ton üretim beklediklerini, hatta bu miktarın daha da artabileceğini vurguladı.