Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, teknolojik cihazların çocuk gelişimi üzerindeki etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Aydın, 2 yaşından küçük çocukların teknolojik cihazlardan tamamen uzak tutulması gerektiğini vurguladı. "Dil, zihinsel, hareket ve sosyal-duygusal becerilerin gelişimi için anne-baba ve diğer yetişkinlerle sosyal etkileşim gereklidir" diyen Aydın, okul öncesi dönemde günlük cihaz kullanım süresinin 1 saati aşmaması gerektiğini belirtti. İlk ve ortaokul çağındaki çocuklar için ise hafta içi okul günlerinde cihaz kullanımının 1 saati, tatil günlerinde ise 2 saati geçmemesi gerektiğini ifade etti.

UYKUDAN ÖNCE CİHAZ KULLANIMI SAKINCALI

Prof. Dr. Aydın, çocukların uykudan önceki 1 saatlik süre içerisinde dijital cihazlardan uzak durmalarının önemine dikkat çekti. Teknolojik cihaz kullanımının birkaç kısa seansa bölünmesinin daha uygun olacağını belirten Aydın, eğitim amaçlı kullanımlar ve görüntülü görüşmelerin ise bu kısıtlamalara dahil olmadığını söyledi.

TEKNOLOJİK KULLANIMDA SINIR ŞART

Prof. Dr. Aydın, teknolojik cihazların eğlence aracı olmasının yanı sıra özel bir dil ve iletişim tarzı oluşmasına neden olduğunu belirtti. Sosyal iletişimde bu araçların önemli bir rol oynadığına değinen Aydın, özellikle okul öncesi dönemde anne-baba etkileşimini destekleyen ve doğru içeriklerle zenginleştirilen teknolojik cihazların olumlu etkiler sağlayabileceğini ifade etti. Ancak, cihazların faydalı olabilmesi için uygun kullanım kurallarının ve sınırların mutlaka konulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ