Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ufuk Ertural, mevsim geçişlerinde çocukları en fazla etkileyen hastalıklardan biri olan akut bronşit ile ilgili bilgiler paylaştı.
"HASTALIĞA ZAMAN ZAMAN ATEŞ DE EŞLİK EDEBİLİR"
Bronşit, çocuklar ve bebeklerde sık görülen bir akciğer enfeksiyonu olup, genellikle soğuk algınlığına benzer semptomlarla başlar. Burun akıntısı, tıkanıklık, öksürük ve hafif baş ağrısıyla başlayan hastalığa zaman zaman ateş de eşlik edebilir. Akciğerlerdeki bronşların iltihaplanması sonucu gelişen bronşit, akut (kısa süreli) veya kronik (uzun süreli) olarak görülebilir. Akut bronşitte semptomlar hızlı şekilde ortaya çıkar ve hastalık kısa sürede geçer. Virüslerin bulaşmasını önlemek için basit koruyucu önlemler alınması önemlidir.
“AKUT BRONŞİTİN NEDENİ VİRÜSLER”
Uz. Dr. Ufuk Ertural, akut bronşitin genellikle virüs kaynaklı olduğunu belirterek, "Akut bronşite çoğunlukla viral enfeksiyonlar neden olur. Bunun yanı sıra, bakteriler, toz, alerjenler ve havadaki ağır partiküller hastalığın seyrini daha da ağırlaştırabilir. Akut bronşitin temel nedeni virüslerdir. Özellikle çocuklarda bu hastalık, burun, ağız veya boğazda (üst solunum yolu) soğuk algınlığı ya da başka bir viral enfeksiyonu takiben gelişir. Çocuklar, hasta bir çocukla yakın temas kurduklarında bu virüsü kolayca bulaştırabilir" ifadelerini kullandı.
“KRONİK HASTALIĞI OLANLARA DİKKAT”
Uz. Dr. Ufuk Ertural, kronik sinüzite yatkın çocukların akut bronşit açısından risk grubunda olduğunu belirterek, "Hastalık, mukus üretiminin artmasına ve bazı değişikliklere yol açar. Akut bronşitte semptomlar genellikle hızlı ortaya çıkar ve hastalık kısa sürede seyreder. Çoğu vaka hafif geçse de, kronik hastalığı bulunan çocuklarda bronşit daha ciddi tablolara neden olabilir. Akut bronşite yakalanma riski yüksek olan çocuklar hastalığa daha kolay maruz kalabilir. Özellikle toz alerjisi olan çocuklarda bu durum bronşiti tetikleyebilir. Kronik sinüzite yatkın olanlar ve astım hastası çocuklar ise bronşit gelişimi açısından daha yüksek risk altındadır" dedi.
“HASTALIK BU BELİRTİLERLE BAŞLIYOR”
Uz. Dr. Ufuk Ertural, akut bronşitin belirtileri ve tedavi süreci hakkında önemli bilgiler vererek, "Çocuklarda akut bronşit genellikle şu belirtilerle ortaya çıkar: kusma veya öğürme, kuru ya da balgamlı öksürük, öksürükten önce görülen burun akıntısı, göğüs tıkanıklığı ve ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik, titreme, hafif ateş, sırt ve kas ağrıları ile hırıltılı solunum. Bu belirtiler genellikle 7-14 gün sürer, ancak bazı durumlarda öksürük 3-4 haftaya kadar devam edebilir. Akut bronşit teşhisinde, zatürre veya astım gibi diğer sağlık sorunlarının dışlanması için testler yapılmalıdır.
"BOL İSTİRAHAT VE SIVI ALINMASI GEREKİR"
Tedavi sürecinde semptomlara ve çocuğun genel sağlık durumuna göre planlama yapılır. Akut bronşit genellikle viral kaynaklı olduğu için antibiyotik kullanımı önerilmez. Özellikle 8-10 günü aşan öksürüklerde bile bakteriyel enfeksiyon olmadıkça antibiyotiklere ihtiyaç duyulmaz. Tedavi için semptomları hafifletecek, etken maddesi parasetamol veya ibuprofen olan (6 aydan büyük çocuklar için) ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca, bol istirahat, sıvı alımının artırılması ve ortam neminin sağlanması önemlidir. Beslenme güçlüğü çeken veya iştahsızlık yaşayan çocukların hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilir.
"ÇOCUKLARIN AŞILARI TAM OLMALI"
Akut bronşit geçiren çocukların büyük çoğunluğu ciddi bir sorun yaşamadan iyileşirken, küçük bir oranda hastalık zatürreye dönüşebilir. Hastalığın yayılmasını önlemek için şu önlemler alınmalıdır: Çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı, öksürük veya hapşırık sırasında ağız ve burun kapatılmalıdır. Çocukların aşıları tam olmalı ve hasta çocukların diğer çocuklarla teması önlenmelidir. Okul ve kreşlerde hasta çocuklara izin verilmesi sağlanmalı, temas edilen yüzeyler temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Bebeklerde anne sütü, solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını azaltmaktadır; emzirilen bebeklerde enfeksiyon riski daha düşüktür" dedi.