Halk arasında çin tuzu olarak bilinen, tüm cips çeşitlerinde, soslarda, hazır çorba ve et suları gibi birçok hazır gıda üretiminde kullanılan MSG (monosodyum glutamat) tükürük salgımızı artırarak gıdaların tat özelliklerini daha güçlü algılamamızı sağlayan lezzet artırıcı bir gıda katkı maddesidir.
Gıda Mühendisi Bengisu Seçkin tartışmalı gıda katkı maddesi olan Monosodyum Glutamat (MSG) hakkında TV Nota’ya özel açıklamalarda bulundu.
"DİĞER KİMYASALLARDAN FARKSIZ KABUL EDİLİYOR"
Genellikle MSG’nin Çin Tuzu olarak bilindiğini ifade eden Seçkin, “MSG kullanımının birçok ülkede yasaklanmış olmasının aksine bu katkı maddesi ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından “Genellikle Güvenli Kabul Edilir” sınıfında değerlendirilmektedir. Yani günlük yaşantımızda maruz kaldığımız diğer kimyasallardan farksız kabul edilmektedir” dedi.
MSG KARŞITLIĞININ SEBEPLERİ NELER?
Seçkin, MSG karşıtlığının sebeplerinden bahsederek “MSG’nin Alzheimer, parkinson, epilepsi, öğrenme bozuklukları, kısırlık, obezite gibi hastalıklara neden olduğu iddialarına karşı bu hastalıkların hemen hiçbiriyle doğrudan ilişkili olduğunu ispatlayacak herhangi bir bilimsel çalışma bulunmamakta” şeklinde konuştu.
"OLUMSUZ ETKİLERİN GÖRÜLMESİ İÇİN YÜKSEK DOZDA ALINMASI LAZIM"
Yapılan ilk çalışmaların kemirgenler üzerinde olduğunu ifade eden Seçkin, “Kemirgenler üzerinde MSG’nin etkisi incelenmiş olup aşırı tüketiminde bazı nörotoksin (sinirleri harap eden zehir) etkilerinin ortaya çıktığı görüldü ama devam eden çalışmalar bu etkilerin insanlarda oluşabilmesi için aşırı yüksek dozlarda alınması gerektiğini göstermektedir” şeklinde konuştu. Seçkin, “Kemirgenlerde görülen etkilerin normal bir insanda da görülebilmesi için bir anda yaklaşık olarak 800paket cips veya 90 paket mayonez veya 4000 adet tavuk bulyon tüketmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
"30 MG MSG TÜKETİMİNİN ÜZERİNE ÇIKILMAMALI"
MSG’nin genel insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda araştırmaların halen sürdüğünü kaydeden Seçkin, “MSG tüketiminin sebep olduğu tahmin edilen baş ağrısı kan basıncında artış gibi olumsuz yan etkilete karşı Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) vücut ağırlığının kg’ı başına 30 mg MSG tüketiminin üzerine çıkılmaması gerektiğini tavsiye etmektedir” dedi.